Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrättsutredningen i USA: Åtalspunkterna mot Trump väntas skickas vidare till senaten på onsdag

Från 2020
USA-representanthusets talman Nancy Pelosi
Bildtext Nancy Pelosi är representanthusets talman.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det amerikanska representanthuset röstar sannolikt för att skicka de två åtalspunkterna mot president Donald Trump vidare till senaten i morgon.

Representanthusets talman Nancy Pelosi ska ha meddelat representanter för sitt parti om att omröstningen kommer ske under onsdagen. Det är också representanthuset som utser vilka två personer som fungerar som åklagare.

– Amerikanerna förtjänar sanningen och grundlagen kräver rättegång, skriver Pelosi i ett uttalande publicerat på Twitter.

Ifall representanthuset röstar för att skicka åtalspunkterna vidare, väntas rättegången äga rum nästa tisdag. Eftersom Demokraterna har klar majoritet i representanthuset är det sannolikt att åtalspunkterna kommer skickas vidare till senaten.

Efter att senaten mottagit åtalspunkterna fungerar den som domstol och avgör Trumps öde i riksrättsutredningens sista moment.

För en fällande dom mot president Trump krävs två tredjedelars majoritet i senaten, men eftersom Republikanerna har majoritet är det ytterst osannolikt att Trump kommer fällas.

Riksrättsutredningen kretsar kring ett telefonsamtal där Trump i somras ska ha försökt pressa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att inleda en utredning av den tidigare vicepresidenten Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina.

Trump anklagas för maktmissbruk och för förhindrande av kongressens arbete.

Källor: CNN, Reuters, NBC News

Diskussion om artikeln