Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Planeringen av världens största stafettorienteringstävling är i full gång: "Borgås befolkning kommer att fördubblas under det veckoslutet"

Från 2020
Starten i Jukolakavlen 2016.
Bildtext Såhär kommer det att se ut i Ebbo år 2022. Arkivbild från Jukolakavlen 2016.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Jukolakavlen är världens största stafettorienteringstävling och Finlands största idrottsevenemang. År 2022 ordnas tävlingen för första gången i Borgå och förberedelserna är i full gång.

Det är kallt och blåsigt då jag träffar Jari Johansson på en åker i Ebbo. Johansson är Borgå Jukolas biträdande tävlingsledare och berättar att åkern kommer att omarbetas till ett tävlingscenter år 2022.

Man med orienteringsväst står på en åker och ser målmedveten ut.
Bildtext Jari Johansson är biträdande tävlingsledare för Borgå Jukola 2022.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

- Det är här allting sker. Här kommer publiken att vara, servicen, tälten för lagen, målet och växlingsområdet. Det här kommer att vara som vardagsrummet för vår Jukola, säger Johansson medan han visar mot olika delar av åkern.

Johansson berättar att det både är en stor ära och en utmaning för orienteringsföreningen OK Trian att få ordna ett så här stort evenemang.

- Jukola är i Borgå bara en gång under vår livstid så det är en stor satsning, en stor möjlighet och mycket, mycket jobb.

Löpare i Jukolakavlen 2016.
Bildtext Arkivbild från Jukolakavlen 2017.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Allting började 2016

Förberedelserna inför Borgå Jukola körde igång redan 2016.

- 2016 började vi fundera på det, 2017 lämnade vi in ansökan och 2018 fick vi veta att vi får Jukola. Så det är redan tredje eller fjärde året vi håller på med planeringen, säger Johansson.

Borgå Jukola 2022

Tidpunkt: 18-19.6.2022

Plats: Ebbo

Venlakavlen: Ordnas på dagen och består av fyra sträckor. I denna del av tävlingen får enbart kvinnor delta.

Jukolakavlen: Början på kvällen och håller på hela natten. Kavlen består av sju sträckor och här får både kvinnor och män delta.

Planeringen framskrider i snabb takt

Trots att det ännu är två år kvar till själva evenemanget så är OK Trian på god väg med sina förberedelser. För tillfället håller de på med marknadsföring och kommunikation och planerar samtidigt också tävlingscentralen.

- Kartan är mer eller mindre färdig och banorna börjar vara i ganska bra form. Vi har också en preliminär plan på hur våra banor kommer att se ut, säger Johansson.

kuva kartasta ja kompassista
Bildtext Skulle du hitta rätt i en mörk skog med hjälp av karta och kompass? Arkivbild.
Bild: Yle/ Arja lento

50 000 människor

Man räknar med 20 000-25 000 orienterare som deltar i Borgå Jukola. Förutom det ska 1 600-2 000 personer göra Jukola möjligt genom talkoarbete.

- Vi har räknat med att det ungefär är 50 000 människor som kommer att vara här under två dagar, så Borgås befolkning kommer att fördubblas under det veckoslutet.

Trots den stora mängden människor så anses Jukola vara en av de bäst organiserade orienteringsstafetterna i världen.

- Man har ett visst tryck på sina axlar men det ska nog lyckas bra. Man ska inte skryta, men vi har en hel del erfarenhet av att ordna också större tävlingar, så jag litar till hundra procent på vår organisation, säger Johansson.

En åker omringad av skog i mulet väder.
Bildtext Denna dystra åker kommer att förvandlas till en tävlingscentral för upp till 25 000 orienterare år 2022.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

16.1.2020: Jukolakavlen 2022 i Borgå närmar sig - ska Otto Simosas tävla eller arrangera?

20:12