Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utdragna förhandlingar satte livet på paus i en vecka – nu har Simon Skrabb nått drömmen: "Zlatan, Ronaldo ... jag har jobbat för det hela livet"

Från 2020
IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor.
Bildtext Simon Skrabb spelade sin senaste fotbollsmatch i november.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Simon Skrabb är lycklig över Serie A-flytten, men medger att en vecka av förhandlingar var en prövning. Han skjuter också ner anklagelserna mot sin agent Hasan Cetinkaya. "Det finns ingen sanning bakom de där nyheterna", säger Skrabb till Yle Sporten.

På söndag fyller Simon Skrabb 25 år. Redan i måndags gav han sig själv en alldeles speciell och tidig födelsedagspresent när han skrev på ett 3,5 år långt avtal med Serie A-klubben Brescia.

– Jag gillar inte att fylla år, men det är svårt att hitta en bättre present, säger han till Yle Sporten.

– Jag har jobbat för det här hela livet – en flytt till en av de fyra stora ligorna i Europa. Om jag dessutom skulle få kliva ut på vår hemmaarena och göra min Serie A-debut på min födelsedag skulle det vara grädden på moset.

På söndag ställs Brescia mot Cagliari. Om det inte blir debut då för Skrabb ligger en riktig godbit och väntar nästa vecka.

– Klart att det är häftigt att vara här och att det skulle vara grymt att spela första matchen mot Zlatan Ibrahimovic och Milan. Det där ger också perspektiv på vilken flytt jag faktiskt har gjort. Zlatan en vecka, Cristiano Ronaldo en annan.

– Motståndet har förändrats en del kan man säga. Jag ser otroligt mycket fram emot den här våren.

Zlatan Ibrahimovic värmer upp i Milan.
Bildtext Även Zlatan Ibrahimovic har landat i Italien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mindre skillnad än förväntat

När Yle Sporten pratar med Skrabb på tisdagskvällen har han sitt allra första fotbollspass med laget bakom sig. Senast Skrabb spelade en match var när landslaget avslutade EM-kvalet i november och senaste seriematchen var i den allsvenska avslutningen med IFK Norrköping.

– Allt gick lite snabbare här och spelarna är bättre än vad jag är van vid, men jag trodde att skillnaden skulle vara större. Det var inga problem att hänga med – även om det givetvis märktes att man har varit på lite semester och inte har fotbollskonditionen just nu.

Hur långt från matchformen är du?

– Det där är svårt att säga, man känner det egentligen först under en match. Jag tror inte att det är många dagar bort.

"Varit en cirkus"

Vägen fram till att Skrabb skrev under pappren i måndags var snårig. För en vecka sedan var han på plats i Italien och trodde att affären var så gott som klar.

– Det har varit en cirkus, säger han och suckar.

– Italienarna är vana att göra affärer på sitt sätt. Ingen förväntade sig att det skulle bli så här och Norrköping blev lite oroliga. Jag var relativt trygg. Jag kände att Norrköping inte tar ner mig till Italien för att affären inte ska gå igenom.

– Men väntan var lång.

Simon Skrabb i IFK Norrköping.
Bildtext Simon Skrabb har tre år i IFK Norrköping bakom sig.
Bild: Therese Back/Stella Pictures/All Over Press

Hur beskriver du mellanläget då du inte riktigt vet var du landar?

– Hela livet var pausat i en vecka. Man visste inte vilket land man skulle bo i, vilken klubb jag ska spela för och en massa annat. Allt föll på plats i går kväll och det kändes otroligt skönt att kunna träna med laget.

"Fake news"

Skrabbs avtal är långt – och det var också det som han och hans agent Hasan Cetinkaya förväntade sig. Under den långa veckan riktades fokus mot Cetinkaya i rapporteringen och det påstods att han krävde en stor ersättning för affären.

Enligt medieuppgifter skulle det ha fått Brescia att överväga att stoppa övergången.

– Det där är fake news. Det finns absolut ingen sanning bakom de nyheterna. De måste väl hitta på något att skriva om – och tyvärr är det ofta Hasan som det är fel på, säger Skrabb.

Çetinkaya är Sveriges mest framgångsrika fotbollsagent. Han har flera av de allra största svenska fotbollsstjärnorna i sitt stall – bland annat Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg och Robin Olsen.

Skrabb har samarbetat med Cetinkaya sedan han kom till IFK Norrköping.

– Vi har känt varandra i några år och han har hjälpt mig otroligt mycket nu. Framför allt under den här veckan när dagarna har känts långa och inget har blivit klart. Han höll ställningarna och jag är evigt tacksam.

Hur viktig är Hasan Cetinkaya för att du fick den här flytten?

– Han har otroligt stor betydelse. Om man har en agent som är lat och inte jobbar ordentligt för en flytt blir det inte av.

Inget ont att säga om Balotelli

Den sportsliga utmaningen i vår är tydlig och klar. Brescia är nykomling i Serie A och kämpar för nytt kontrakt. Laget har fyra raka matcher utan seger och ligger näst sist i tabellen.

Dessutom har klubben bytt tränare två gånger under säsongen – och nu är Eugenio Corini som inledde säsongen på tränarbänken tillbaka.

Bottenstriden i Italien är ändå väldigt jämn och avståndet till säker mark är bara en poäng.

– Att ligga näst sist låter väldigt kritiskt, men riktigt så illa är det inte. Vi har ett bra lag och får vi Mario Balotelli i en glödhet form i vår är jag nästan hundra procent säker på att Brescia spelar i Serie A i höst också, säger Skrabb.

Mario Balotelli i Brescia.
Bildtext Mario Balotelli.
Bild: All Over Press

Balotelli har varit ett problembarn i europeisk fotboll under många år. Skrabb beskriver honom som en varm och hjälpsam person.

– Han skojar med alla och har varit väldigt välkomnande. Han kan dessutom engelska. Det är inte alla så bra på här.

Hur är din italienska?

– Haha, jag ska börja studera nu. Förhoppningsvis är den bättre snart.

I Brescia finns sedan tidigare landslagsmålvakten Jesse Joronen. Skrabb pratade med Joronen före flytten och hans bild av klubben (Joronen flyttade till Brescia i somras) stämmer väl överens med Skrabbs första intryck.

– Det är lätt att komma in i gänget och alla är trevliga. Det blir kul att lära känna alla närmare.

Diskussion om artikeln