Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Video bekräftar att det ukrainska planet träffades av två iranska missiler

Från 2020
Uppdaterad 15.01.2020 09:34.
En söndrig matta och andra delar som blev kvar efter att ett ukrainskt flygplan sköts ner i Iran.
Bildtext Alla 176 passagerare ombord på planet omkom då planet sköts ner.
Bild: Rex/All over press

Det ukrainska passagerarplanet som sköts ner förra veckan i Teheran med 176 personer ombord, träffades av två luftvärnsmissiler. Det visar en ny video som har lagts ut på Youtube och vars äkthet bekräftas av The New York Times.

Tidningen The New York Times har publicerat en video som visar hur två luftvärnsmissiler träffar det ukrainska passagerarplanet med 30 sekunders mellanrum.

Det ukrainska passagerarplanet sköts ner i Teheran med 176 personer ombord.

Planet började brinna och störtade kort efteråt i en stadsdel i Teherans utkanter. Alla ombord omkom i nedskjutningen.

Iran försökte till en början förneka nedskjutningen, men det Revolutionära gardet medgav efter tre dagar att planet hade skjutits ner av misstag.

Irans president Hassan Rohani sade i går att de ansvariga för nedskjutningen kommer att ställas till svars, oavsett hur högt uppsatta de är.

Myndigheterna meddelade samtidigt att man har gripit flera personer i anslutning till en omfattande utredning om vad som hände och vem som bar ansvaret för nedskjutningen.

Ukrainska myndigheter har officiellt begärt att få passagerarplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna. En högt uppsatt tjänsteman från Iran väntas anlända till Ukrainas huvudstad Kiev för att utreda om Ukraina har den tekniska kapaciteten att undersöka färdskrivarna.

Källor: The New York Times, Yle

Diskussion om artikeln