Tom såg klimatförändringarna i vitögat - för tolv år sedan
År 2007 fick Tom Juslin en idé. Han ville åka på en reportageresa runt Norden för att undersöka hur klimatförändringarna påverkat vår omgivning.
Tom är hemma från Närpes men sedan många år bosatt i Umeå och reporter på Västerbottenkuriren. På den tiden var det inte många som pratade om problematiken:
- Det är nog först senare som klimatfrågorna blivit viktiga, berättar han. Men reportageserien jag publicerade när jag kom tillbaka fick folk att inse att förändringarna händer här nära oss också, och inte någonstans långt borta.
Det visade sig vara viktigt att konkretisera med vanliga människor och deras erfarenhet av klimatförändringen.
Även den mest inbitna klimatskeptikern hade svårt att säga emot vittnesmålen av isländska fiskare som beskriver hur deras vardag förändrats, eller skogsägare som berättar om hur läget blivit sämre.
Populär föreläsningsturné
Reportageserien publicerades i 15 tidningar och blev senare även undervisningsmateria. Tom åkte runt till hundratals skolor i Norden för att föreläsa om sitt material och om klimatförändringarna.
- Unga människor tar frågan på mycket större allvar, berättar han. Det är på ett sätt helt naturligt, det är ju deras framtid som står på spel.
Äldre är ofta lite mer motsträviga. En äldre dam tog till orda på ett av mina seminarier och tyckte det var tråkigt att jag kom med de här negativa budskapen nu, “just då vi börjat få det lite bättre”.
Många kommer också med invändningar som att vi ju haft temperaturförändringar förr, att vintrarna varit kallare eller varmare tidigare också - det är många som vill se förändringen som någonting som inte är exceptionellt.
Tom åkte tillbaka fem år senare för att undersöka hur mycket som förändrats. Det var oroväckande mycket som skett på kort tid.
På Färöarna hade de traditionella fiskarterna trängts ut av nya, som man då tvingades fiska istället.
Men kvoter för den fiskarten - makrill - hade man såklart inte fått sig tilldelade från EU, så det höll på att leda till ett bokstavligt fiskekrig i förlängningen.
På Island hade man satt upp stenrösen vid glaciärerna för att visa hur mycket de krympt. Det handlade om ett tjugotal meter på bara fem år!
Polariseringen dödar diskussionen
Nuförtiden har det dock blivit svårare att diskutera problematiken:
- Idag är allt mycket mer polariserat. Antingen tar man klimathotet på största allvar, eller så ignorerar man det helt, konstaterar Tom.
Det finns inget mellanled utan man blir intvingad i antingen den ena eller den andra fållan. Därför tror jag vi ser att det är svårt för många att engagera sig.
Men positiva förändringar pågår ändå på många plan, och jag tror kraven på klimatvänligare alternativ måste komma från gräsrötterna. Det är vi konsumenter som måste ställa krav på industrin och politikerna att ta fram och stöda klimatvänliga alternativ.
Och vi måste ju försöka och vara hoppfulla - ger vi alla upp tjänar det verkligen inte klimatet. Det viktigaste är att inte komma med pekpinnar eller fördöma människor, utan att ge tips och goda råd - det funkar mycket bättre än att ifrågasätta andra.
Att vi alla har en roll att spela i förhållande till klimatet är Tom övertygad om. Han möts ofta av sådana som tycker det är onödigt att göra något, att en enskild person inte kan påverka på något mätbart sätt. Men Tom ser saken lite annorlunda.
- Kraven på klimatvänligare alternativ måste komma från gräsrötterna, inte från politikerna.
Det är lite på samma sätt som när man började prata om miljövänligare bilar för länge sedan - branschen sa att det var omöjligt, men sen kom den första miljöbilen och sen var det plötsligt möjligt i alla fall.
Det är vi som konsumenter som måste ställa krav på politiker och på branscher att de ska bjuda till och ta fram mer miljövänliga alternativ.
Vi måste komma förbi de mentala murar som hindrar oss från att agera.
Per Espen Stoknes mentala murar
I serien Klimatparadoxen talar vi om de här mentala murarna och Matias Jungar träffar Tom Juslin och flera andra människor som kommit förbi dem på sätt eller annat. Serien finns på Arenan nu.
