Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Kina övervakar sina medborgare och motarbetar mänskliga rättigheter - och kinesisk censur nästlar in sig i hela världen

Från 2020
Kinesisk soldat och övervakningskameror vid Himmelska fridens torg i Peking.
Bildtext Kinesisk soldat och övervakningskameror vid Himmelska fridens torg i Peking.

Kina motarbetar mänskliga rättigheter - inte bara i Kina utan också på många andra håll i världen - och det här bör det internationella samfundet reagera mot, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch sin senaste årsrapport.

HRW:s rapport för 2020 har Kina i fokus. Censuren och den bristande åsiktsfriheten får skarp kritik.

HRW påpekar att Kina har byggt upp en högteknologisk övervakningsstat "enligt Orwell" och sysslar med en sofistikerad censur av internet för att kunna övervaka människor och undertrycka kritik.

Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Bildtext Kinesiska soldater patrullerar gator i uigurområdet Xingjiang.
Bild: EPA

Enligt HRW handlar det om "det brutalaste och mest genomgripande förtryck man sett på flera decennier" i Kina - en av konsekvenserna av den växande "skamlösa" personkulten kring president Xi Jinping.

Medborgarrörelser har förbjudits, oberoende journalistik existerar inte längre, och kommunikationen via internet har inskränkts. Etniska och religiösa minoriteter utsätts för svår förföljelse. Förföljelserna av den uiguriska muslimska minoriteten i provinsen Xinjiang är ett exempel.

Det spelar ingen roll var jag är eller vilket pass jag har. Kinesiska myndigheter terroriserar mig överallt och jag har ingen möjlighet att kämpa emot det

― Uigurisk muslim med europeiskt medborgarskap i Washington, september 2019. (HRW)

HRW: Gäller inte bara Kina - det kinesiska förtrycket syns i hela världen

Enligt HRW anser de kinesiska myndigheterna att mänskliga rättigheter utgör ett hot.

Åsiktsförtrycket begränsar sig inte till den kinesiska befolkningen utan når ut över hela världen. Kinas agerande utgör ett existentiellt hot mot hela det internationella systemet och försvagar de strukturer som upprätthåller de mänskliga rättigheterna runt om världen, skriver HRW.

Pekings agerande varslar om en dystopisk framtid där ingen ligger utom räckhåll för den kinesiska censuren

― HRW:s årsrapport

Hongkongs status hotas

Den begränsade frihet som Hongkong har åtnjutit under devisen "ett land, två system" är nu allvarligt ifrågasatt.

Kinas starka reaktion på demokratiprotesterna i Hongkong ses som tydliga försök att tysta ner manifestationer.

Kinakritiska politiker som överlägset har segrat i val i Hongkong och Taiwan nonchaleras. De kinesiska statliga medierna definierar valresultaten som falska nyheter och anser att det förekommit västerländsk inblandning i valen, sägs det i rapporten.

Enligt HRW har polisen i Hongkong använt "oskäligt våld" mot demonstranter och har i allt större utsträckning begränsat mötesfriheten. Hongkongs Kinavänliga ledare Carrie Lam får kritik för att hon vägrat göra en oberoende utredning av polisens maktmissbruk.

 Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch (HRW) presenterar årsrapporten 2020.
Bildtext Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch (HRW) presenterar årsrapporten 2020 i New York. Hans avsikt var att presentationen skulle ske i Hongkong men där släpptes han inte in.
Bild: AFP / Lehtikuva

HRW:s ordförande fick inte resa till Hongkong för att presentera rapporten

Ett exempel på övervakning, begränsningar och åsiktsförtryck är det faktum att HRW:s ordförande Kenneth Roth i söndags stoppades på Hongkongs flygplats. Han fick inte resa in till staden för att lansera organisationens årliga globala rapport om mänskliga rättigheter.

SVT: Sverige ett tydligt exempel på ett land där Kina agerar

I de 95 stater som HRW har granskat finns många exempel på hur journalister och regimkritiker hindras från att använda sin yttrandefrihet.

SVT ger exempel på hur Kina bedriver en intensiv propagandakampanj riktad mot Sverige.

En FN-konferens om mänskliga rättigheter på Fotografiska i Stockholm blev inställd efter påtryckningar från Kina, visade en SVT-granskning.

Human Rights Watch har också granskat Kinas agerande mot Sverige i samband med utdelningen av PEN:s Tucholskypris till den svenskkinesiska bokförläggaren Gui Minhai. Det här ledde till hot om handelsrestriktioner.

Källor: HRW, Reuters, SVT

Diskussion om artikeln