Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rikspolischefen om sprängdåden och skjutningarna i Sverige: "Det trappas upp hela tiden"

Från 2020
Uppdaterad 22.01.2020 10:36.
Anders Thornberg, rikspolischef i Sverige.
Bildtext Svenska Yle träffade Anders Thornberg på försvarskonferensen i Sälen.
Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

– Förr sköt man i benet eller i armen, nu skjuter man i huvudet. Förr sprängde man med små sprängladdningar, nu spränger man med större. Det trappas upp hela tiden, säger rikspolischef Anders Thornberg om våldet i Sverige.

Rikspolischef Anders Thornberg: Det är fullt på fängelserna i Sverige, och ändå sker det lika många skjutningar

8:12

Sprängdåden har ökat markant i Sverige under 2019. Svenska Yle träffar rikspolischefen och tidigare Säpochefen Anders Thornberg på försvarskonferensen i Sälen, strax efter ett av de kraftigaste sprängdåden hittills, det på Östermalm i Stockholm.

Två portgångar och bilar skadades och fönstren i flera lägenheter krossades. Polisen ser det som rena turen att inga människor skadades.

– Det är utomordentligt allvarligt. Jag blev som rikspolischef upprörd och arg, men också som medborgare och medmänniska till de som blev utsatta. Det är en ytterst begränsad grupp människor som sysslar med grov brottslighet i vårt land, som är beredda att skjuta och spränga och inte tar hänsyn till tredje man, säger rikspolischef Anders Thornberg till Svenska Yle.

Det finns en betydligt större risk att det kan skada tredje man

– Egentligen handlar det om uppgörelser mellan de kriminella grupperna, man ska komma åt varandra eller skrämma varandra. Uppgörelser om narkotika och annat. Vi har sett hur det här de senaste åren i Sverige får en större hänsynslöshet och råhet på ett annat sätt, och det finns en betydligt större risk att det kan skada tredje man. Så det här ser vi väldigt allvarligt på.

Jag var i Malmö en vecka i höstas och skulle rapportera om hur de lyckats få ner brottsligheten, och så råkade jag vara där den lördagen när 15-åringen blev skjuten och dog. Kort därefter kom polisen med information om Operation Rimfrost. Hur ser det ut nu med brottsbekämpningen, vad är utsikterna?

– Vi jobbar på, det går bra i de olika regionerna, men problemet är att tillväxten är så hög. Vi fick en lag för två år sen som innebär att om man bär ett skarpt skjutvapen och anträffas på gator och torg blir det obligatorisk häktning och fängelse i två år. Så vi har i princip tagit en om dagen med vapen som fått två års fängelse, och ändå skjuts det lika många.

I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra

– Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena, det är fullt på anstalter, det är fullt på SiS-institutionerna för minderåriga. Ändå sker det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort. Polisen måste bli ännu bättre på sitt arbete men framför allt måste man bryta tillväxten. I region Syd i Malmö ser vi 8–14-åringar som springer och hjälper de kriminella med vapen och narkotika och rånar varandra.

När du säger bryta tillväxten, talar du om förebyggande arbete?

– Det handlar om kommuner och skolor framför allt. Man vet redan i första och andra klass vilka som blir kriminella. Det gäller att sätta gränser för de här unga och se till att de får möta konsekvenser, att de blir omhändertagna om de fortsätter med sin brottsliga verksamhet.

En del räknar inte med att bli äldre än 25–30 år

– Det viktigaste är att ge dem ett hopp för framtiden. De känner att de inte har någon framtid. De ser inga kamrater som lyckas i de här särskilt utsatta områdena. De ser kamrater som har guldkedjor och vapen och bilar, och de ser upp till dem. En del räknar inte med att bli äldre än 25–30 år. Det är förfärligt om ungdomen inte känner framtidstro. Så polisen måste jobba på med sitt, men det övriga samhället måste bryta tillväxten också.

Sverige står inför en historisk expansion inom polisen. Vad kommer det att ha för betydelse för brottsbekämpningen?

– Väldigt stor betydelse så klart. Det är alltid bra att ha höga numerärer men det är inte avgörande, det är också hur vi arbetar. Men vi är väldigt glada, vi har i princip alla politiska partier bakom oss och ska växa med 10 000 polisanställda. Det är inte 10 000 poliser utan det kanske blir en 5 000–6 000 poliser och 4 000–5 000 civila som vi ska växa med mellan 2016 och 2024. Vi har redan anställt 3000 civila som hjälper till på olika sätt inom myndigheten, men poliser tar det lite längre tid att utbilda.

Sverige har haft bland den lägsta polistätheten i Europa

– Det är viktigt att den här satsningen fortsätter så vi blir fler. Sverige har haft bland den lägsta polistätheten i Europa, och vi har haft terrorhot, flyktingmigration och internationella stöldligor. Och Sveriges befolkning har växt, vi är över 10 miljoner nu och då måste vi ha poliser i förhållande till det. I dag är vi nästan 32 000 anställda, men vi ska växa och bli närmare 40 000 så småningom .

Poliserna kommer alltså att öka ordentligt. Åt vilka andra håll behöver det riktas resurser?

– När man anställer fler poliser behöver man också anställa åklagare och domare, och få fler fängelseplatser. Men man behöver också ge resurser till socialarbetare och kommuner så det hänger ihop hela vägen. Inget system blir bra om man bara förstärker på ett ställe, utan kedjan ska vara stark hela vägen.

Finns det något som behöver göras inom lagstiftningen?

– Vi har haft en väldigt god dialog med vår uppdragsgivare. Jag har aldrig varit med om att vi haft så många utredningar på gång, att vi fått så många av våra behov tillgodosedda.

Lagen om att den som anträffas med skarpladdat vapen får obligatorisk häktning och två års fängelse är fantastisk

– Det har gått väldigt snabbt i vissa frågor. Vi har fått kameror nu på ett helt annat sätt, vi kan sätta ut kameror utan tillstånd sedan årsskiftet. Vi har fått tillbaka lite av vår möjlighet att jobba med datalagring, även om det inte är lika bra som tidigare. Om någon månad får vi möjlighet att jobba med hemlig dataavläsning, om allt går vägen. Det innebär att vi kan läsa krypterade meddelanden mellan den grövsta brottsligheten med tillstånd från domstol. Och lagen om att den som anträffas med skarpladdat vapen får obligatorisk häktning och två års fängelse är fantastisk, den har varit väldigt viktig. Så det är väl tillgodosett. Det finns alltid mer att förbättra men ytterst är det ju riksdagen som måste besluta det.

Ännu om Operation Rimfrost: vad kan du säga om resultaten hittills, och när kommer ni att kunna göra bokslut och säga hur lyckad satsning det har varit?

– Vi har sagt om sex månader, men det kan bli kortare, det kan bli längre. Det är en fördel att vi kan kraftsamla. Vi har använt resurser från hela svenska polisen för att förstärka i Malmö nu, men Operation Rimfrost pågår i alla sju polisregioner i Sverige. Man jobbar på samma sätt. Man identifierar med underrättelseverksamhet de mest farliga kriminella, och så jobbar man med alla resurser man har tillsammans med andra myndigheter för att slå ut dem på olika sätt. För att sätta dem i fängelse, se om de har skatteskulder, många olika saker.

– Vi utvärderar hela tiden resultatet och har gjort ett försiktigt bokslut nu efter två månader. Vi har omhändertagit omkring 450 personer, vi har tagit mellan 15 och 20 kilo narkotika, ett 45-tal vapen, 3 kilo sprängmedel, 1 miljon i kontanter som är brottsvinster som vi återfört till staten. Så vi ser ett resultat. Så här jobbar vi i vanliga fall också, det är bara det att vi kan göra det mer kraftsamlat nu.

Till slut: Varför tror du det är just Sverige som är drabbat av skjutningar och sprängdåd?

– Forskningen har olika synpunkter, men det finns många som inte känner någon framtid. Det finns ett fåtal kriminella individer som hela tiden flyttar fram gränserna. Det finns särskilt utsatta områden där det bor många som har det svårt, det är där det mesta av kriminaliteten kommer ifrån.

Förr sköt man i benet eller i armen, nu skjuter man i huvudet

– När de unga inte känner någon framtidstro så får de sina förebilder i kriminella personer. För att bevisa att man är duglig i de här organisationerna måste man visa ännu större våldskapacitet. Förr sköt man i benet eller i armen, nu skjuter man i huvudet. Förr sprängde man med små sprängladdningar, nu spränger man med större. Det trappas upp hela tiden. Det handlar ytterst om narkotika, det handlar om snabba pengar, det handlar om att man struntar i samhället och de demokratiska värderingarna.

Kommer ni att lyckas stoppa det här?

– Staten är alltid starkare än de kriminella individerna men det är en lång väg. Med Operation Rimfost bryter vi trenden. Ska vi lyckas med det här måste hela samhället jobba. Vi med brottsbekämpningen och andra myndigheter med sina uppgifter, framför allt kommuner och skolor med att se till att tillväxten bryts. Jag är helt säker på att vi kommer att göra det, men det kommer att hålla på ett tag till tyvärr.

Kraftig ökning i antal sprängdåd 2019

Antalet anmälda sprängdåd i Sverige ökade kraftigt i fjol jämfört med året innan.

Under år 2018 skedde 162 sprängdåd i hela Sverige. Under år 2019 anmäldes 257 stycken, enligt Brottsförebyggande rådet.

Enligt polisen har 42 personer dött i skjutningar i Sverige år 2019, jämfört med 45 personer år 2018. Skjutningarna har under 2019 minskat i storstadsområdena, framför allt i Malmö, men ökat i andra regioner i Sverige.

Diskussion om artikeln