Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Henrik hjälper världen att klimatkompensera

Från 2020
Henrik Kniberg sitter i en stol vid vattnet.
Bildtext Henrik Kniberg menar att alla borde klimatkompensera.

Klimatkompensation har blivit mer och mer populärt. Fler och fler aktörer erbjuder privatpersoner, företag och organisationer möjligheten att kompensera för sina egna miljöavtryck.

En sådan aktör är Go Climate Neutral i Sverige. Henrik Kniberg, med förflutet i bland annat Mojang, bolaget som skapade Minecraft, var med och grundade företaget. Allt fick sin början då han en dag insåg att en förändring måste börja med honom själv.

- Jag hade inte tänkt så mycket på klimatproblematiken innan, säger Henrik. Det var mest en känsla av att “tja, nån kommer väl att ta hand om det där”.

Men för ett par år sen insåg jag att “mamma och pappa” inte kommer att fixa detta, utan vi måste alla ta tag i problematiken själva. Det finns många som känner likadant, och för dem har vår sajt och vår lösning varit ett bra verktyg.

Investeringar runt om i världen

Go Climate Neutral fungerar som ett antal andra sajter, där man kan uppskatta sitt eget miljöavtryck och sedan betala en summa varje månad för att kompensera för det avtrycket.

Go Climate Neutral investerar sedan de pengarna i FN-certifierade projekt som ska minska koldioxidutsläpp. Projekten kan vara var som helst i världen, beroende på var insatsen ger störst effekt. Go Climate Neutral har satsat i allt möjligt, från vattenkraft i Vietnam till solenergi i Indien.

- Vi försöker se var små insatser kan ge störst nytta, och så satsar vi där, berättar Henrik. Man kan säga att det är som att försöka stoppa en stor sten som håller på att rulla nedför ett berg.

Henrik Kniberg och Matias Jungar går över en äng.
Bildtext Henrik Kniberg i samtal med Matias Jungar i serien Klimatparadoxen.

Varje människa, varje insats som kommer med och håller emot ökar chansen att vi ska kunna få stopp på stenen. Människor känner också att det är ångestdämpande att äntligen känna att man gör något.

Även om vi inser att klimatförändringen är ett problem får vi inte fastna i det tänket, vi måste se att det finns lösningar också.

Man måste komma förbi klimatskammen

Det finns många sätt att angripa klimatproblematiken och vår roll i sammanhanget på. Alla är inte nödvändigtvis bra:

- Det är inte bra med ignorans. Men det är inte heller särskilt konstruktivt att sitta hemma med skamkänslor över sina egna val. Då flyr man hellre från de känslorna, säger Henrik.

Det är inte heller särskilt produktivt att skuldbelägga andra, och inte blir något bättre av att vi bara går omkring och deppar.

Det enda som funkar är att göra något, även om det är något litet. Se över dina val och fundera efter noggrannare hur du väljer i framtiden!

Motarbeta skepsis

Det finns saker som hela tiden måste förbättras, speciellt när det gäller folks tillit. Det är lättare sagt än gjort att skapa något som potentiella klimatsparare litar på till fullo.

Att klimatkompensera är ett lätt sätt för folk att engagera sig. Det är dessutom lätt att förstå, och om man en gång insett att vi måste försöka bli klimatneutrala, varför inte sätta igång och göra det nu direkt.

- Samtidigt är det svårt att komma undan en viss misstro, säger Henrik, så vi måste hela tiden uppdatera sajten och informationen.

Folk kan vara ganska fundersamma gällande vad som händer när de matar in sitt kontonummer för att betala för kompensationen, vart åker pengarna egentligen?

Det här gäller ju också andra liknande kompensationstjänster, vilket var en delorsak till att vi skapade Go Climate Neutral.

När vi såg runt vilka tjänster som fanns blev vi lite förvånade. Antingen var de för krångliga med alldeles för mycket detaljer. Eller så var de ineffektiva och använde mycket pengar för att sist och slutligen göra rätt liten skillnad.

Eller så gav de en känsla av att vara otillförlitliga - de som stod bakom ett sådant projekt har visserligen hjärtat på rätt ställe, men är det nån som kollar att de faktiskt gör nytta?

Till exempel fanns det de som betalat någon skogsägare för att den inte ska hugga ner eller elda upp en skog. Då sparade skogsägaren en skog, men eldade upp en annan istället.

Det som nu behövs är dels en medvetenhet hos allmänheten att klimatproblemet är här och nu, ett riktigt problem och inte ett teoretiskt. Sen behöver vi lösningar som fungerar och är lätta att använda.

För många människor gäller det att komma förbi de mentala murar som hindrar dem från att agera.

Per Espen Stoknes mentala murar

I serien Klimatparadoxen talar vi om de här mentala murarna och Matias Jungar träffar Henrik Kniberg och flera andra människor som kommit förbi dem på sätt eller annat. Serien finns på Arenan nu.

Gör det lätt att välja rätt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln