Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skrotbåten Susanna ska bort i vår, men besvär kan förhala processen igen

Från 2020
En pråm av trä ligger fastfrusen i en vik. Båten har tak och reling av rostigt järn.
Bildtext Skrotbåten har legat i Rauvolaviken i nästan fem år.
Bild: Eino Kossila / Yle

Skrotbåten Susanna, som länge legat övergiven i Rauvolaviken i Åbo kommer att tas isär och flyttas bort i vår.

Men ett förvaltningsbesvär som gäller uppdraget att ta isär fartyget har lämnats in. Ärendet behandlades i stadsmiljönämnden på tisdag kväll. Ärendet var sekretessbelagt och därför är det ännu oklart vad nämnden beslöt kring förvaltningsbesväret.

För att få bort skrotbåten måste den tas isär på plats i Rauvolavikens strandvatten, eftersom det inte går att bogsera bort den.

Arbetet konkurrensutsattes förra året och företaget VS-Purku vann med en offert på 44 000 euro. Också Airiston Aluspalvelut lämnade in en offert på 45 000 euro, men förlorade.

Förvaltningsbesväret som gäller arbetet med att ta isär fartyget innebär i praktiken att arbetet inte kan inledas innan ärendet har behandlats i nämnden.

Fartyget ska bort i vår säger man vid staden

De Grönas Saara Ilvessalo, som leder nämnden säger ändå att ifall ingen överklagar nämndens beslut från tisdagen, vinner beslutet om att ta isär fartyget laga kraft.

Jukka Mäenpää, som är byggherrechef vid Åbo stad säger att fartyget kommer att tas isär enligt planerna i mars innan fåglarnas häckningstid börjar.

Det har länge varit tal om att flytta bort Susanna, som legat i Rauvolaviken nästan fem år, men ärendet har av olika orsaker skjutits upp under årens lopp. Senast var det just fåglarnas häckningstid som satte stopp för arbetet.

Diskussion om artikeln