Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Davids hem står på ett lastbilsflak

Från 2020
David Roxendal ute på sin gård i Dalarna.
Bildtext David Roxendal gick från att vara programmerare till att bli permakulturodlare.

I Stjärnsund i Dalarna träffar vi David Roxendal, som tills för några år sedan hade ett välbetalt jobb som programmerare och reste runt världen. Men till sist, en vacker dag i Berlin, blev det för mycket.

Jag blev mer och mer arg på hela systemet. Att röra sig i en miljö som inte hade några naturvärden alls, bara betong, avgaser, plast och meningslöshet. All mat jag köpte kändes falsk. Jag kände mig inte som en värdig människa. Men då ringde min bror och räddade mig.

Från programmerare till permakulturodlare

Davids bror hade fått en idé och undrade om David ville hänga på. De skulle ta över familjens ställe i Dalarna och sätta igång med permakulturodling - odling på miljöns villkor, med inriktning på att förbättra jordmånen och växtförhållanden.

Det var knappt jag visste vad permakultur var, men jag visste genast att det var det jag måste göra. Jag visste inte ens om min flickvän skulle vilja följa med, men som tur var ville hon det. Hon hoppade av sina studier och så bar det iväg.

Mikrohus

I Stjärnsund har de varit med att bygga upp ett litet permakultursamhälle med likasinnade.

De har byggt sina egna mikro-hus, Davids hus står på flaket av en gammal militärlastbil, och odlar det mesta de behöver själva.

David Roxendal och Matias Jungar på väg in i ett mikrohus på ett lastbilsflak.
Bildtext David Roxendal visar sitt mikrohus för Matias Jungar i serien Klimatparadoxen.

De håller kurser i odling och i att bygga så kallade “tiny houses”, också runt om i Norden. Men någon profet vill han inte vara.

- Jag är själv uppväxt i en liten religiös sekt i USA, så jag vet allt om hur det är att följa en guru, säger David.

Jag har försökt låta bli marknadsföring eller att alltför mycket bli en som “lär ut”. Istället försöker jag leva ett liv som känns sunt för mig, och om det kan inspirera andra är det såklart en väldigt fin sak.

Vi borde alla ändra på vårt förhållande till vår omgivning och våra prioriteringar. Men det är lättare sagt än gjort.

- Jag tror det viktigaste av allt är att utveckla en relation till naturen, fortsätter han. Har man inte en relation till något är det svårt att på riktigt bry sig om det.

Det är ett problem idag, när de flesta växer upp i stadsmiljöer och få har satt foten i en riktig naturskog. Så ett tips kunde vara att testa på att vara ute i naturen så mycket som möjligt.

Promenera i en biologisk mångfald - då vet vi åtminstone vad det är som vi håller på att gå miste om.

Vardagsrum ute

För David var brytningen plötslig och total. För andra kan den ta längre tid och ske mer gradvis. Men det finns ingen väg tillbaka till sitt gamla jag för David.

- Ett av de mest kännbara symptomen på skillnaden mellan mig idag och för tio år sen är jag idag inte klarar av att sitta vid datorn nästan alls. Det är som om jag blivit allergisk, berättar David.

David Roxendal och Matias Jungar i en trädgård.
Bildtext David Roxendal och Matias Jungar i trädgården i Dalarna.

Om någonting händer ute, om solen skiner, måste jag vara ute i mitt vardagsrum och ta hand om min plats i världen. Det är visserligen synd om alla grannar som inte längre har någon som kan hjälpa dem med deras datorproblem, men kan jag inte så kan jag inte.

David Roxendal är en av dem som har kommit förbi sina mentala murar. De murar som hindrar många av oss från att agera för miljön.

Per Espen Stoknes mentala murar

I serien Klimatparadoxen talar vi om de här mentala murarna och Matias Jungar träffar David Roxendal och flera andra människor som kommit förbi dem på sätt eller annat. Serien finns på Arenan nu.

Hurudana vill vi vara, som individer och samhälle? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln