Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italienska ”sardinerna” ska ge styrkeuppvisning inför viktigt regionalval - vill stoppa Salvinis framfart i rörelsens vagga

Från 2020
Uppdaterad 19.01.2020 21:05.
Tusentals personer på ett torg.
Bildtext Tiotusentals personer deltog i Sardinrörelsens manifestation i Rom i december.
Bild: Christin Sandberg

De italienska ”sardinerna”, den nya fredliga proteströrelsen som nått ända till Finland, uppmanar massorna att åter igen ta sig till Bologna för att visa sitt motstånd mot högerpopulisten Matteo Salvini. Det var i Bologna sardinrörelsen föddes och när regionalvalet i ”sardinernas” hemregion Emilia-Romagna står för dörren är det dags igen.

Den 14 november 2019 hölls den första flashmobben mot den högerextrema politikern Matteo Salvinis framfart i regionen Emilia-Romagna i Bologna.

Den var organiserad av fyra Bologna-bor, som hade reagerat starkt på Salvinis uttalande om att ”befria” regionen från vänstern.

Uppskattningsvis 15 000 personer slöt upp, och sardinrörelsen var född.

Regionvalet i Emilia-Romagna kommer att bli ett test för den nya regeringskoalitionen mellan antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet som bildades förra sommaren.

Koalitionen bildades efter att samarbetet mellan Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega brutit samman och Salvini tvingats avgå som inrikesminister.

Högerpopulisterna vinner mark i nyckelregion

Valet kan bli utslagsgivande för varje partiledare som aspirerar på att bli landets premiärminister.

Dels för att regionen med sina dryga fyra miljoner är en av landets mest tätbefolkade och en av Italiens rikaste, dels för att det historiskt har varit ett starkt vänsterfäste.

Söndagen den 26 januari ska invånarna rösta.

- Valet är viktigt, eftersom det är första gången som Emilia-Romagna, som traditionellt är vänster, kan komma att få ett högerstyre, säger statsvetarprofessorn Piero Ignazi från Bolognauniversitetet.

Legas partiledare, Matteo Salvini, har haft en mycket aktiv närvaro i regionen de senaste månaderna.

Matteo Salvini står med en Champagneflaska i handen och ser strålande glad ut.
Bildtext Matteo Salvini firar Legs seger i regionvalet i Umbria, det första valet efter att hans parti förlorade sin regeringsposition.
Bild: All Over Press

- Han har varit mer synlig än regionpresidentkandidaten från Lega. Detta till skillnad från vänsterblocket, där regionpresidenten och de lokala representanterna har varit de mest aktiva i valkampanjen, fortsätter Ignazi.

Han ser det som ett tecken på att högern vill göra valet till ett val av nationell betydelse.

Sardinerna vill se unga delta i politiken

Sardinerna göra allt som står i deras makt för att stoppa ett maktskifte.

Sedan november har sardinerna spridits till ett hundratal städer runt om i landet och internationellt.

Sardinrörelsen har sin egen dynamik. Inga hårda ord, inga partisymboler. Det har hela tiden handlat om fredliga, kollektiva och kreativa protester mot populism, rasism och aggressiv politisk retorik.

I november lyckades de samla uppskattningsvis 15 000 personer och en månad senare i Rom var det minst 40 000, troligtvis betydligt fler.

Två unga kvinnor med pappsardiner.
Bildtext Sardinrörelsen vill väcka intresse för politiken bland unga och försöka rucka på polariseringen i det politiska klimatet.
Bild: Christin Sandberg

Piero Ignazi beskriver sardinrörelsen som en rörelse ledd av unga personer, som betonar vikten av aktivt deltagande i politiken.

- De uppmanar till fredliga folksamlingar och vill se mindre aggressioner, hatuttryck och polarisering och istället en mer eftertänksam politik, säger han.

Femstjärnerörelsen, som också började med en massamling på ett torg, är på väg nedåt. Men att sardinerna skulle efterträda dem tror inte Ignazi.

- De liknar ingen tidigare rörelse, men visst är de politiska på så vis att de står tydligt till vänster, säger han.

Ger vänstern skjuts

Om de kommer ge sig in i partipolitiken återstår dock att se. Inga sådana utspel har ännu gjorts från gruppen, vars ledare kommer att samlas på nytt efter regionvalen för diskussioner om sardinernas framtid.

Nu är siktet inställt på att stoppa Lega från att vinna i Emilia-Romagna.

Enligt Piero Ignazi har sardinerna gett vänstern en skjuts inför valet.

Salvini och Lega vann det första regionalvalet efter regeringsombildningen förra sommaren i Umbria.

Men Piero Ignazi tror inte de klarar att upprepa bravuren i Emilia-Romagna.

- Enligt den senaste opinionsmätningen leder vänsterblocket med mycket liten marginal, och jag tror att de kommer att ro iland det här, säger han.

Helsingforsbon, bolognafödda Francesca Werner, som var en av organisatörerna till den sardinprotest som hölls i Helsingfors den 14 december förra året, säger att hon hoppas på att rörelsen kan bidra till ett ökat intresse för politik.

- Jag önskar att ”sardinerna” kan bidra till att unga människor får upp intresset för politiken igen och engagerar sig i större utsträckning.

Diskussion om artikeln