Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Karin och Theo påverkar miljöpolitiken

Från 2020
Karin Cederlöf till vänster och Theo Levlin till höger sitter i biblioteket Ode.
Bildtext Karin Cederlöf och Theo Levlin valde att gå med i en stor kampanj för klimatet.

När det kommer till miljön och vår egen roll i förhållande till den, är det viktigt att komma ihåg att vi alla är delaktiga i ett socialt sammanhang. Vad vi väljer att göra kan ha långtgående inverkan på vår omgivning. Och vill man, kan man ju engagera sig i något som får ännu mer spridning.

Karin Cederlöf och Theo Levlin engagerade sig i Ilmastoveivi 2019-kampanjen efter att ha sett ett upprop på sociala medier.

- Jag hade redan tidigare börjat diskutera med kompisar att vi borde sätta igång någon slags kampanj, säger Theo. Då såg vi uppropet på Facebook, och redan första dygnet var det ett hundratal personer som ville vara med. Det kom i rätt tid på rätt plats.

Målet med Ilmastoveivi 2019 har varit att samla ihop namnunderskrifter för klimatet och med hjälp av dessa påverka Finlands politik och i förlängningen EU:s politik. Att det skedde just 2019 hängde ihop med Finlands ordförandeskap i EU under hösten.

- Det var en gyllene chans att påverka agendan, säger Karin. Ett centralt ord som dök upp redan under de första veckorna var “ledarskap”. Vi vill att Finland ska vara ledare inom klimatfrågor och via EU-ordförandeskapet sprida detta till resten av Europa.

Succé trots ouppfyllda mål

Målsättningen var en halv miljon underskrifter. I september 2019 hade man dryga 60.000 underskrifter, men det känns ändå som en succé.

- Vi hade satt målsättningen till en halv miljon för att få alla att uppmärksamma kampanjen, säger Theo. Men redan med 60.000 underskrifter är vi en av de största kampanjerna någonsin.

- Det är också otroligt hur bra resten av samhället engagerat sig, säger Karin. På så sätt har det varit en stor framgång. Till exempel stöder STTK med 500.000 medlemmar oss, största delen av universiteten i Finland stöder oss och så vidare.

Att påverka politiken utifrån istället för inifrån ser de båda som en väg till framgång:

- Jag har fått tillbaka tron på demokratin, säger Theo. Att kunna stå utanför ständerhuset och dela ut flyers åt dem som är på väg för att diskutera regeringsprogrammet och sedan se punkter som kommit från oss komma med i programmet, det är otroligt.

Beslutsfattarna är redo att lyssna. Det har till och med skett ett par gånger att beslutsfattare kommit till oss och frågat vad vi tycker de bör säga i klimatfrågor!

Ångesten dämpas

Engagemanget har också hjälpt dem båda att komma vidare med ångesten inför klimatförändringarna.

Nu har vi ju ett forum där vi känner att det vi gör har någon betydelse, säger Karin. Vi får med mer människor och börjar se förändringar. Känslan man får är att det kan hända att det är mer effektivt att påverka utifrån politiken än inifrån, nu då vi ser vad det är möjligt att få till stånd.

I serien Klimatparadoxen träffar Matias Jungar Theo Levlin och Karin Cederlöf och flera andra människor som arbetar för vårt klimat på sätt eller annat. Serien finns på Arenan nu.

Du är mycket mer än du tror - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln