Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Microsoft täppte till sårbarhet efter varning från NSA - så här ser du till att din dator är skyddad

Från 2020
Ett bakgrundsupplyst tangentbord.
Bild: YLE/Roger Källman

IT-jätten Microsoft har publicerat en uppdatering till Windows efter att en allvarlig sårbarhet hittats i operativsystemet.

Den amerikanska federala myndigheten för signalspaning NSA informerade Microsoft om sårbarheten, vilket har väckt uppmärksamhet inom branschen.

- Jag har aldrig tidigare varit med om det här, säger vd Amit Yoran vid företaget Tenable om nyheten.

Yoran säger att han inte kommer på ett enda fall där regeringen har delat information om en sårbarhet på det här sättet. NSA har tidigare kritiserats för att den i flera år utnyttjat sårbarheter för egna syften utan att meddela Microsoft om saken.

Den nu aktuella sårbarheten gäller Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019 och Windows Server version 1803. Man känner inte till att attacker skulle ha genomförts med hjälp av sårbarheten.

"Ingen panik"

Tomi Kinnari vid Cybersäkerhetscentret i Finland säger till Helsingin Sanomat att det inte finns någon orsak till panik. Sårbarheten blir farlig först då datorn infekteras av en skadlig fil som kommit till exempel som en e-postbilaga eller från en webbsida som innehåller skadlig kod.

Windows 10 uppdateras vanligen automatiskt och uppdateringen som publicerades på tisdagen installeras automatiskt när man använder Windows. Uppdateringen kräver att man startar om datorn, vilket är rutin för Windowsuppdateringar.

Den som vill vara riktigt säker att datorn är uppdaterad kan gå till Inställningar - Uppdateringar och säkerhet - Windows Update. Sedan klickar man på Sök efter uppdateringar.

Källor: Idg.se, HS, Reuters, PC för alla, Microsoft