Gamla bord och stolar doneras och säljs i stället för att föras till tippen – skola i Närpes förbereder sig för utbyggnad
Det är fem före klart att Mosebacke skola i Närpes ska byggas ut och få nästan fördubblat antal kvadratmeter. I höstas kom beskedet att källaren behövde tömmas. I sista stund hann rektorn stoppa att allt skulle föras till soptippen, i stället har en hel del donerats och sålts på loppis.
Det finns långtgående planer på att bygga ut Mosebacke skola med 2 300 kvadratmeter i tre väderstreck. Rektor Staffan Holmberg säger att en politisk diskussion är på kommande. Han tror att bygget kunde komma igång i februari eller mars.
- Den är välkommen men den är också helt nödvändig för det finns inget annat alternativ än att bygga ut. Någonstans ska eleverna vara. Nu har vi hälften av eleverna i barackbyggnader, säger Holmberg.
Återanvänder i stället för att slänga
För att förbereda inför utbyggnaden av skolan som har omkring 180 elever har man sedan i höstas hållit på med att tömma källaren som varit full till bristningsgränsen. Det ska dras rör och el i källaren och därför måste den tömmas.
- Det blev ganska snabba ryck här i höstas att den skulle tömmas. Det kom hit en sopcontainer och i princip var väl allt i källaren på väg ut till den. Då sa jag stopp och belägg, säger Holmberg.
Han började då systematiskt gå genom vad som fanns i källaren för att se vad de kunde återanvända, vad de kunde ge bort till allmännyttiga ändamål och vad de kunde sälja via skolans Hem och skola-förening. Intäkterna för det som säljs går oavkortat till Mosebacke Hem och skola.
- Man kan säga att det är en miljöaspekt att saker och ting återanvänds och inte bara kastas bort. Det minskar också på kostnaden på skräpet om vi får saker och ting i omlopp och de inte hamnar på skräplasset, säger Holmberg.
600 gamla skolplanscher
Eftersom det är fråga om kommunal egendom som någongång införskaffats med skattemedel har det varit viktigt att allt säljs offentligt och att inget har förtur. Därför har det som sålts lagts ut i diverse loppisgrupper på Facebook.
- De här sakerna har gått åt ganska snabbt, det har mer varit fråga om minuter än timmar, säger Holmberg.
Holmberg tippar att Mosebacke Hem och skola hittills fått in omkring 600 euro på loppisförsäljningen. Men än är inte allt sålt.
Skolan har 600 gamla skolplanscher, något som brukar vara eftertraktat. 100 har man tänkt behålla själva men hur man ska gå till för att sälja de övriga 500 är inte helt klart ännu. Det är främst sommarjobbare som fotograferat planscherna inför försäljning.
Det har kommit förfrågningar om varför skolan inte ordnar en loppisdag, men det är relativt omöjligt på grund av väder och utrymmesbrist.
- Om man lite tittar ut genom fönstret och ser vad det är för väder så konstaterar man att det inte är så lätt att ordna något utomhus för tillfället. De som varit ner i källaren så som det såg ut från början inser också att man inte kan dra folk dit, säger Holmberg.
Donerat en hel del gamla saker
Att sälja bort de gamla sakerna har ändå inte varit steg ett. Först ville de se om de kunde donera sakerna, bland annat var Näsby daghem på besök på onsdagen för att se vad de kunde ha användning av.
En hel del gamla pulpeter som skolan inte har användning för längre eftersom de är av fel storlek för dagens användning har man donerat till Hoppets stjärna. Organisationen donerade i sin tur pulpeterna till behövande i Baltikum.
- Så har vi haft hembygdsföreningen på besök och vi har tittat genom och plockat ut lite äldre grejer, 30-talsgrejer och annat som funnits där som de tagit vara på för vi har ju ett skolmuseum i Närpes.
Har ni gjort några intressanta fynd när ni börjat tömma källaren?
- Vi hittade bland annat en nästan oanvänd fogningsexempelsats med instruktioner. Det var omrking 20 olika typer av träfogar. Det var daterat 1933 om jag inte minns fel. Det var förstås hembygdsföreningen intresserad av.