Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Semestrandet hotas inte av flygskam – finländare köper lika många paketresor som tidigare

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 08:16.
Turister på Patong Beach i Phuket, Thailand.
Bildtext Många finländare flyr mörkret och kylan under vinterhalvåret.
Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Medan allt färre i fjol valde flyget i vårt västra grannland så rapporterades det om att finländare flyger allt mer. I slutet av 2019 minskade även finländare på sitt flygande inom landet. Däremot ökade utrikesflygen.

Att svenskarnas flygande minskade under fjolåret år har inte betytt att svenskar slutat semestra på varmare breddgrader. Det är främst flygandet inom landet som har minskat.

Det samma verkar nu vara fallet i Finland då finländare minskat på inrikesflygen, men i stället packat resväskan för destinationer runtom i Europa och övriga världen, enligt Finavia.

Och då är inte paketresorna medräknade i Finavias statistik.

Paketresor är fortsatt populära

Enligt Peter Forsström, ordförande för Resebranschens förbund i Finland, såldes ungefär lika många paketresor under 2019 som tidigare år.

– Kring 900 000 till en miljon paketresor brukar vi sälja per år, berättar han.

Närbild på Peter Forsström som är ordförande för Finlands resebransch förbund.
Bildtext Peter Forsström säger att marknaden för paketresor är stabil.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Flygskammen verkar inte ha nått semesterflygen, då finländare helst köper paketresor till Grekland, Spanien, Turkiet och Thailand. Hälften av semesterflygen åker till Spanien och Grekland.

Individuella resenärer ökar

Trots att antalet individuella resenärer fortsätter öka så har antalet paketresor inte minskat i samma takt. Finländare hittar sin väg till Kanarieöarna eller Phuket, med eller utan researrangörer.

– På kort sikt så tror jag inte det kommer ske så stor förändring i hur finländare reser. Det pratas mycket om tågsemestrar och bussresor, men då Finland är beläget som det är så förutsätter det flyg om man ska ut härifrån, säger Forsström som tror att det för många är en fråga om tid.

Mindre tid på resan och mer över för upplevelsen

Men alla vägar leder inte till Gran Canaria, inte ens till Rom. Allt fler har hittat sin väg till Pargas skärgård, berättar Niina Aitamurto som är turismchef i Pargas.

– De kommer med skärgårdsfärja, cykel och allt fler vandrar då den nya vandringsleden öppnades i somras, säger hon.

I stället för att sitta på ett flygplan till Sydostasien så kan man lägga de timmarna på att ta sig ut i skärgården som finns i ens närområde.

Det här är något som många verkar ha gjort då besökarantalet till Pargas under föregående år ökade med 18 procent bara i november, enligt Aitamurto.

Niina Aitamurto som är turismchef i Pargas taggar till för resemässan 2020 i Helsingfors.
Bildtext Chefen för turism i Pargas glädjer sig över att fler har hittat ut till skärgården. "Jag tror att naturen lockar många besökare", säger Niina Aitamurto.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

– Det är som att flera har återupptäckt skärgården då antalet inhemska turister har ökat. De flesta av våra besökare kommer faktiskt från närområdet mellan Åbo, Tammerfors och Helsingfors,
räknar Aitamurto upp.

Finland är trendigt just nu

Det är inte bara besökare från närområdet som dragit upp besökarantalet i Pargas. Även allt fler utländska turister har besökt staden och den kringliggande skärgården under året som gått.

– Skärgården verkar locka just nu. Det kommer besökare från tyskspråkiga Europa, de baltiska länderna och Sverige, säger Aitamurto.

Det är inte bara skärgården som är trendig, hela Finland är ett trendigt resmål just nu. Den rena naturen, skärgården och framför allt lugnet lockar besökare.

Att de egenskaper som är typiska för Finland råkar vara inne gör marknadsföringen för att locka fler besökare betydligt lättare.

En soluppgång över en blank is i skärgården
Bildtext Vem kan säga nej till det här? Det visar sig vara allt färre om man ser på de ökade besökarantalen till Pargas skärgård.
Bild: Lina Frisk / Yle

Ofta behövs det inte ens så mycket marknadsföring, eftersom Finland har ett gott rykte, berättar Aitamurto.

– Det är lättare att marknadsföra Finland och den finska skärgården för någon som hört om dem tidigare och redan är intresserad, säger hon.

Diskussion om artikeln