Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Ryska regeringens avgång var noga förberedd

Från 2020
Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev strax före regeringens sammanträde den 15 januari 2020.
Bildtext Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev strax före regeringens sammanträde den 15 januari 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jussi Lassila, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger till Yle att den ryska regeringens avgång var en noga planerad åtgärd som förebådar ändringar i den ryska grundlagen.

Premiärminister Dmitrij Medvedev motiverade åtgärden med att president Vladimir Putin i sitt tal till nationen tidigare på onsdagen föreslagit ändringar i landets författning.

Premiärminister Medvedev blir i stället biträdande chef för det nationella säkerhetsrådet, ett karriärsteg nedåt enligt den allmänna bedömningen.

"Vad som helst kan hända"

- Putin lämnar presidentposten efter presidentvalet 2024, men håller kvar makten genom något annat uppdrag i stället, säger Lassila.

Ett alternativ är att nationella säkerhetsrådets roll förstärks i grundlagen och att Putin blir ordförande för säkerhetsrådet.

- Allt hänger i luften. Någotslags historisk dag är det i dag - och vad som helst kan hända, säger Lassila.

Förändringen skulle garantera att Putin bibehåller den verkliga makten långt in i framtiden.

Jussi Lassila, forskare.
Bildtext Jussi Lassila, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att vad som helst kan hända efter att den ryska regeringen avgick på onsdagen.
Bild: Lehtikuva

En annan orsak till att regeringen fick gå är att maktpartiet Enade Ryssland vill stärka sin ställning före dumavalet 2021, menar Lassila.

- Varken regeringen eller Enade Ryssland är särdeles populära. Genom att regeringen avgick vill man ge bilden av att en förändring är på gång, även om många ministrar fortsätter på sina poster.

Källa: STT

Diskussion om artikeln