Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två Borgåfotografer tävlar om titeln Årets bröllopsfoto – Anette Sundström: Mitt foto kanske stack ut ur mängden eftersom motivet är okonventionellt

Från 2020
Fotograf Anette Sundström
Bildtext Det här är första gången som Anette Sundström deltar i en tävling för proffsfotografer.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Borgåfotograferna Anette Sundström och Oscar Lindell är med bland de tio finalisterna i tävlingen Årets bröllopsfoto som arrangeras av tidsskriften Häät.

Anette Sundström besökte Vega Östnylands studio i veckan. Hon säger att det känns jättefint och överraskande att finnas bland finalisterna. 165 bidrag skickades in till tävlingen.

– Någon gång förut har jag skickat in bilder till tävlingar på skoj, men jag har aldrig förr deltagit i en tävling riktad till proffs. Det känns roligt, säger hon.

Sundströms foto heter Onni on matka, ei määränpää – fritt översatt till svenska Lyckan är en resa, inte ett mål – och är taget vid gamla järnvägsstationen i Borgå.

Om du inte ser fotot nedan så hittar du det på Instagram.

Anette Sundström berättar att fotot kom till av en slump. Brudparet kontaktade henne bara en vecka innan sin civila vigsel.

Sundström hade redan andra bokningar för den vardagen men hon konstaterade att hon hinner fotografera paret på eftermiddagen.

Först tog vi ganska traditionella, poserande familjebilder framifrån men barnen var kanske inte helt med på noterna

― Anette Sundström

Paret gav henne rätt fria händer, förutom att de hade önskemål om gamla stan eller någon mysig bakgrund. När de kom till fotograferingen med sina två barn så var hela familjen klädd i gammaldags kläder.

Just därför valde de att gå till järnvägsstationen och satsa på det gammaldags temat.

– Först tog vi ganska traditionella, poserande familjebilder framifrån men barnen var kanske inte helt med på noterna. De gjorde som småpojkar gör och sprang runt, och föräldrarna försökte få ordning på dem.

Fotograf Anette Sundström
Bildtext Anette Sundström säger att hennes finalbidrag kom till lite av en slump.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Sundström säger att hon till sist sa att paret ska fokusera på sig själva och låta barnen göra som de vill. Hon bad dem vända ryggarna mot kameran.

– Och så råkade det bli en sådan här bild. Det var mera slumpen som avgjorde. Vi hade planerat att ta mer traditionella bilder men den här råkade bli mysig.

Civil vigsel och okonventionella kläder

Det är kanske just klädseln och stämningen i bilden som gör den så unik. Bruden bär inte en traditionell, vit brudklänning.

– Ganska många av de vigslar jag fotograferar är trots allt civila och det syns sällan i sådana här tävlingar. Kanske det var det som gjorde att jag stack ut ur mängden.

Över lag brukar Anette Sundström mest jobba med det hon har framför sig och ser sedan hur det blir. Hon låter bli att planera fotograferingen i för stor detalj i förväg, eftersom planen ändå sällan håller.

Har kunden en favoritplats går man förstås dit för en fotosession, men det gäller att anpassa sig efter ljus och väder.

– Om vi planerar att ta ett foto på stranden så kan det hända att ljuset är värst där. Då går vi kanske in i skogen i stället, säger hon. Eller så ösregnar det.

Fotograf Anette Sundström
Bildtext Anette Sundström försöker fota så mångsidigt som möjligt. Hon tycker inte att hon har en egen stil.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Hur mycket tid tar det att få till den perfekta bilden?

– Perfekt och perfekt. Det blir aldrig så perfekt. Men jag brukar reservera mellan en och en och en halv timme. Man hinner få många bra bilder på den tiden, och bland dem finns ofta en eller två favoriter. Ofta lyckas de bilder som man inte trodde skulle bli bra.

Fotograferar mångsidigt

I dag är många bra på att fotografera och har råd att skaffa bra utrustning. Hur sticker man ut ur mängden som fotograf?

Anette Sundström säger att hon inte jobbar på att sticka ut ur mängden. Hon kör bara sitt eget race.

– Om man vill sticka ut ur mängden måste man ha någon liten nisch man håller på med. Många sysslar till exempel med fine art eller fantasy. Jag gör egentligen inte alls sådant, utan mina foton är mer dokumentariska och livsstilsbetonade.

Ofta säger folk att de gillar hennes stil, men Sundström säger att hon då mest blir förvånad.

– Jag tycker själv inte att jag har någon speciell stil men ofta har man ändå en. Jag fotar så omväxlande. På många Instagramsidor ser man att de har samma färger och belysning hela tiden, men det gör jag inte alls.

Sundström har ett drömobjekt som hon skulle vilja fotografera.

– Som fotograf började jag med att fota nyfödda. I något skede tyckte jag att det skulle vara jättecoolt att fota femlingar, men ingen jag känner har dem. Jag skulle liksom vilja placera dem i en hög, säger Sundström och skrattar.

Oscar Lindell garvad finalist

Vi ringde också upp den andra Borgåfinalisten, Oscar Lindell. Hans finalbidrag heter Suviyön taikuus – översatt Sommarnattens magi – och är taget på Pellinge i Borgå.

Fotot föreställer ett brudpar som står vid stranden i solnedgången. I bakgrunden ser man resterna av en midsommarbrasa.

Om du inte ser Lindells finalbidrag nedan hittar du det på Facebook.

Facebook: Brudpar vid havet i solnedgången.

– Det värmer och känns jättebra att vara en av finalisterna. Jag tänkte just själv att jag har fotograferat i 16 år nu och ännu får jag komma med i finalen, säger Lindell.

Han har varit finalist i samma tävling några gånger förut, och fick ett hedersomnämnande 2014. Nu återstår att se om han tar hem hela potten i år.

Stämningsfull bild efter en regnig dag

Oscar Lindell säger att dagen då hans finalfoto togs var ganska skojig. Det regnade hela dagen.

– Alla talade hela tiden om att lyckan blir större senare då det regnar på bröllopsdagen. I slutet av dagen fick vi ett foto i solnedgången och jag tycker det var en jättefin dag.

Borgå har blivit lite av en bröllopsstad, och speciellt domkyrkan lockar brudpar från när och fjärran. Lindell säger att han fotograferar bröllop ganska ofta.

– Det är alltid roligt och fascinerande att vara med på festen och att bidra till att göra dagen så bra som möjligt för brudparet.

14.1.2020: Borgåfotografen Anette Sundström är finalklar i tävlingen årets bröllopsbild - Spela upp på Arenan