Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Positiv reaktion på handelsavtalet mellan Kina och USA: "Psykologiskt stor lättnad"

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 06:21.
USA:s president Donald Trump träffade Kina "handelskejsare" vicepremiärminister Liu He i Vita huset
Bildtext USA:s president Donald Trump och Kinas "handelskejsare" vicepremiärminister Liu He har ännu svåra förhandlingar framför sig efter att fas 1 slutfördes i onsdags.
Bild: EPA-EFE/TOM BRENNER

Börser världen över har reagerat positivt på handelsavtalet som USA och Kina undertecknade i onsdags. Aktiekurserna i Tokyo, Shanghai och Hongkong steg något då börserna öppnade på torsdagen. I New York slog aktiekurs indexet Dow Jones nya rekord innan börsen stängdes.

Dow Jones slutade för första gången på över 29 000 poäng och även S&P 500 indexet för USA:s 500 största företag slog nytt rekord.

I Japan, Kina och Sydkorea var uppgången inte så stor, eftersom den största entusiasmen redan har lagt sig.

Kina bekräftade på torsdag morgon att det kommer att köpa amerikanska produkter för 200 miljarder dollar under följande två år. Det gäller framför allt jordbruksprodukter som sojabönor, som är en viktig exportprodukt för flera amerikanska delstater

Beskedet verkar ha lugnat investerare även om de är medvetna om att bägge sidor bibehåller de flesta strafftullar tills vidare och att det blir svårt för Kina att uppfylla sina åtaganden till punkt och pricka.

– Det råder ingen tvekan om att avtalet innebär en stor lättnad ur en psykologisk synvinkel, säger Peter Cardillo, chefsekonom på Spartan Capitol Securities i New York.

Börsen på Wall Street i New York har reagerat kraftigt negativt på de oroande handelsnyheterna från Washington
Bildtext Aktiekurs indexet Dow Jones slog nya rekord på börsen i New York efter att handelsavtalet hade undertecknats.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nordeas chefsekonom Tuuli Koivu säger att man såg den största injektionssprutan redan i december, då handelsavtalet kungjordes och Kina och USA inte längre trappade upp handelskriget.

– Jag är säker på att det kommer att framföras hård kritik mot avtalet då det analyseras. Det gör inte tillräckligt eller så gör det inte det där eller det här ... Men marknaden skulle ha reagerat negativt om avtalet inte hade undertecknats, säger investeringsbankiren Chuck Carlson.

Avtalet som undertecknades på onsdagen slutförde fas ett i handelsförhandlingarna mellan länderna.

Den andra fasen blir antagligen betydligt svårare eftersom samtalen berör känsliga frågor som stöld av immaterialrättigheter samt strukturella ekonomiska reformer i Kina.

Donald Trump sa på onsdagen att de svåra förhandlingarna om den andra fasen inleds med snabb tidtabell, men Trump kommer högst sannolikt att undvika en upptrappning av handelskonflikten inför det amerikanska presidentvalet i november.

Källor:AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln