Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är fantastiskt" - Åbo kallar till 75-årsrådgivning

Från 2020
En kvinna tar emot en patient och skakar hand med honom i väntrummet.
Bildtext Arkivbild. Alla 75-åringar i Åbo kallas till rådgivningsbesök.
Bild: Daniel Gual

De stora årskullarna som är födda efter krigen börjar nu närma sig 75-årsåldern.

Åbobon Anita Jansson är en av dem. Hon fyller 75 i år.

Hon har hela livet fått höra hur dyr hennes åldersklass är. Då hon började skolan fanns det inte tillräckligt mycket pulpeter och klassutrymme, och under hela 2000-talet har det varnats för pensionsbomben och hur dyrt det kommer att bli att vårda alla äldre.

Anita Jansson, en dam med grånande hår, glasögon och en rosa tröja.
Bildtext Anita Jansson.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Så när Åbo stad nu tvärtom satsar på de äldre och kallar alla som i år fyller 75 år till en 75-årsrådgivning, då är Jansson överlycklig.

- Det är fantastiskt. Det är faktiskt fint att staden satsar på det här, att vi inte bara kostar och kostar. Jag tror det här blir billigare för staden, säger Jansson.

Träff med sjukskötare och fysioterapeut

Besöket på 75-årsrådgivningen går ut på att man får gå igenom sitt hälsotillstånd med en sjukskötare och med en fysioterapeut. Sedan årsskiftet har 30 personer besökt 75-årsrådgivningen.

- De har varit speciellt nöjda med att vi har haft 1,5 timme på oss att noggrant diskutera livskvaliteten och deras hälsa, och efter det har de ännu i 45 minuter fått prata med fysioterapeuten. Ingen har klagat över att det skulle ha varit för långt, berättar sjukskötare Jaana Koskenniemi.

En man mäter blodtrycket på en äldre kvinna.
Bildtext På 75-årsrådgivningen mäts bland annat blodtrycket.
Bild: Angel Nieto

På rådgivningen tas flera laboratorieprover, man mäter 75-åringens funktionsförmåga, man diskuterar mat, motion och sociala kontakter, en farmaceut kontrollerar vilka läkemedel som används, och man funderar på vilken slags service eller vilken hjälp som kunde behövas.

Värdefullt för 75-åringar med granskning

Åbobon Tryggve Forssell fyller likaså 75 år i år. Han har regelbundet kontrollerat sin hälsa hos sin arbetsplatsläkare och sin egen läkare, men han ser ändå en stor nytta för alla 75-åringar.

- Jag är övertygad om att besöket har betydelse, för vi är olika bra på att hålla koll på vår hälsa. Och för dem som säger att de aldrig har varit sjuka eller aldrig behövt kolla upp sig, så för dem kan det vara värdefullt med en 75-årsgranskning, säger Forssell.

Tryggve Forssell, en man med glasögon, vitt skägg och vit mustasch.
Bildtext Tryggve Forssell.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Det är bra med kontroll. Själv tycker man att man mår bra, men nog är det ändå bra att få en utomstående som kontrollerar och kan komma med goda råd, säger Anita Jansson.

Många vill diskutera parförhållandet

Men läkarna och sjukskötarna vid 75-årsrådgivningen har också stött på frågor som de inte hade väntat sig. En del skulle vilja prata om sitt parförhållande.

Fastän man själv mår bra, kan det hända att ens partner behöver mycket hjälp.

- Andra känner sig väldigt ensamma, och vill gärna prata om livets betydelse, att de ännu kunde vara till nytta här i samhället, berättar Koskenniemi.

- Vardagsproblem som man inte vill se som så stora problem att man skulle behöva läkare för dem, de kan upptäckas i en sådan här undersökning, säger Forssell.

Därför görs det här tillsammans med tredje sektorn, som kan hjälpa ensamma personer.

Efter 75 blir många sämre och dyrare för samhället

75-årsrådgivningen är ett tvåårigt forskningsprojekt. Efter det utvärderar Åbo stad nyttan, och funderar på om just 75-åringar är den rätta åldersgruppen.

- Som läkare ser jag nyttan redan nu, i och med att de äldre sköts om och får goda råd innan de blivit sämre, säger avdelningsläkare Laura Viikari.

Vid Åbo stadssjukhus geriatriska poliklinik är patienterna i medeltal 85 år, men då är det för sent att diskutera förebyggande åtgärder.

Tre damer, Jaana Koskenniemi, Laura Viikari och Tarja Eronen, står vid en öppen sjukhusdörr.
Bildtext Jaana Koskenniemi, Laura Viikari och Tarja Eronen hälsar alla 75-åringar välkomna till 75-årsrådgivningen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Viikari hänvisar till forskning som Finansministeriet låtit göra. Den visar att 75 år är en tydlig gräns. Efter det blir folk sämre och samtidigt allt dyrare för samhället.

- Preventiv vård har en enorm betydelse. Vi måste bara få politikerna att förstå det också, säger Viikari.

- Och samtidigt sköter vi förstås om alla andra åldersgrupper också. Vi glömmer inte bort dem bara för att vi skilt kallar in alla 75-åringar, säger avdelningsskötare Tarja Eronen.

Svenskspråkiga kallas innan sommaren

- Jag tycker absolut man ska satsa just på förebyggande arbete. Det blir billigare för samhället och bättre för människorna, säger Jansson, som redan väntar på att få sin kallelse till rådgivningen.

Hittills är det finskspråkiga Åbobor födda år 1945 som kallats till rådgivningen.

- Vi ska se till att det finns sjukskötare och fysioterapeuter som är svenskspråkiga, så kan vi kalla alla svenskspråkiga också. Planen är att det ska ske före sommarlovet, säger Eronen.

Åbo är den första större staden i Finland som inför rådgivningsbesök för 75-åringar. I Åboregionen fungerar systemet bland annat i Lundo.

Här kan du lyssna på hela inslaget på Yle Arenan:

75-åringar i Åbo kallas till rådgivning

8:37

Diskussion om artikeln