Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olli Määttä i poängstim för Chicago – Blackhawks närmar sig slutspelsstrecket efter tredje raka

Från 2020
Chicago Blackhawks jublar efter mål mot Montreal.
Bildtext Chicago Blackhawks avgjorde tidigt matchen mot Montreal.
Bild: AOP

Chicago har missat slutspelet de två senaste NHL-säsongerna. Nu är den trefaldiga Stanley Cup-mästaren på 2010-talet i gammal god form igen. Åtminstone tillfälligt. Blackhawks tog sin tredje raka seger i svit då man besegrade Montreal med 4–1 på bortaplan.

Chicago gjorde slag i saken genast i matchinledningen. Zack Smith gjorde två mål under de första nio minuterna och från den käftsmällen återhämtade sig inte hemmalaget.

Olli Määttä spelade fram till Smiths andra mål. Hans saldo för säsongen är 3+10. På de åtta senaste matcherna har han samlat fem poäng (2+3).

Blackhawks på gång igen?

Chicago Blackhawks var 2010-talets mest framgångsrika NHL-klubb med sina tre titlar. Trenden har emellertid varit negativ de senaste åren. De två senaste åren missade klubben slutspelet och före det åkte man ut i första playoffrundan två år i rad.

Blackhawks har inte rosat marknaden den här säsongen heller. Men tack vare tre raka segrar är man nu inte mer än fyra poäng från slutspelsstrecket.

– Vi spelar på rätt sätt nu. Det är kanske inte vackert hela tiden men vi hålls inne i matcherna och kontrollerar spelhändelserna bättre, säger Chicagos superstjärna Patrick Kane till Blackhawks webbsidor
.
Kane noterades för en assist i segern över Montreal och har nu 998 poäng i NHL. Han kan bli den 90:e spelaren i NHL-historien att plocka 1000 poäng då Chicago möter Toronto på söndag.

Kovaltjuk levererar i Montreal

För Montreal Canadiens ser läget dystert ut. Nederlaget mot Chicago var den nionde förlusten på de elva senaste matcherna. Montreal har redan nio poäng upp till slutspelsstrecket i den östra konferensen.

En av få ljusglimtar är nyförvärvet Ilja Kovaltjuk som spelade fram till Montreals enda mål mot Chicago. Den rutinerade ryssen har stått för 1+4 på sex matcher sen transfern från Los Angeles Kings.

NHL-resultat:

Montreal–Chicago 1–4
MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+0, –2, istid: 12.51
MTL: Artturi Lehkonen 0+0, +/– 0, 16.36
CHI: Olli Määttä 0+1, +2, 17.12

St. Louis–Philadelphia 3–4 efter förlängning
STL: Niko Mikkola 0+0, +/– 0, 9.25