Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En lång och framgångsrik karriär är över – David Söderberg lägger släggan på hyllan: "Ett stort steg men allt har sitt slut"

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 12:32.
David Söderberg.
Bildtext David Södebergs sista stortävling var EM i Berlin sommaren 2018.
Bild: Diego Azubel / EPA / All Over Press

Det är över nu. Släggkastaren David Söderberg lägger av. Efter 15 FM-medaljer och 14 stora mästerskap. Kroppen sätter stopp för en fortsatt satsning.

IF VOM:s David Söderberg är en av Finlands mest framgångsrika friidrottare på 2000-talet. De senaste åren har åldern emellertid tagit ut sin rätt. Skador och andra hälsoproblem har lett till att han tävlat sparsamt.

– Jag måste inse att jag inte längre har möjlighet att kämpa där jag vill om jag ska satsa vidare, säger Söderberg till Yle Sporten.

– Den här tiden på året har jag brukat inleda min kastträning och jag kände att jag hade små skavanker i kroppen. Då insåg jag hur mitt kommande år skulle ha sett ut med mycket rehab och minimal mängd effektträning. Det tär på motivationen.

I somras gjorde Söderberg inte ett enda tävlingskast men beslutet att lägga av fattade han inte lättvindigt.

– Hela mitt liv har snurrat kring idrotten. De senaste 20 åren har det varit mitt jobb och mitt levebröd. Klart att det är ett stort steg men allt har sitt slut. Jag har varit medveten om att den här dagen kommer.

De olympiska spelen givna höjdpunkter

David Söderberg hade sina bästa år i mitten av 2010-talet. Han tog sig till final i fyra raka stortävlingar och vann fyra raka FM-guld 2013 till 2016. Högvattenmärket var sjätte platsen i VM i Peking år 2015 och åttonde platsen i OS i Rio året därpå.

– Det var en höjdpunkt varje gång jag fick representera Finland i stortävlingar. De olympiska spelen var topp tre och framför allt att lyckas i Rio. Jag hade till och med större förväntningar men utgången var lyckad med tanke på de problem jag hade veckorna innan, säger Söderberg.

David Söderberg
Bildtext David Söderberg lyckades väl i OS i Rio.
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

Den 40-årige Söderberg kastade sitt rekord 78,83 sommaren 2003 i Lahtis. I 16 säsonger i rad var hans årsbästa över 75 meter. Den sviten bröts först år 2018.

Han vann tre gånger och var på pallen varje gång i sina 15 landskamper mot Sverige.

Fortsatt karriär inom idrotten står på önskelistan

Vad kommer då framtiden att föra med sig för David Söderberg? Han skrattar och säger att han är inne i ett brytningsskede nu då han fattat beslutet att lägga av.

Men helt klart är att han vill jobba för finländsk idrott och friidrott.

– Jag är involverad vid idrottsgymnasiet i Vörå som fystränare och kasttränare och visar vägen för kommande förmågor. Det har jag gjort redan i ganska många år som en motvikt till mitt eget idrottande.

– Jag vill gärna vara med inom idrotten också i fortsättningen. Jag har en ganska bred erfarenhet av toppidrotten och tagit intryck av många tränare och ledare. Hoppas jag kan ge tillbaka någonting till idrotten i Finland.

David Söderberg har inrett ett gym hemma i ladugården i Vörå.
Bildtext Vörå idrottsgymnasiums elever får ta del av Söderbergs knowhow.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Då David Söderberg får frågan vilket råd han skulle ge till dagens unga idrottare svarar han:

– Våga satsa! Inte är det alltid en dans på rosor att vara en toppidrottare. Mitt engagemang växte successivt. Inte trodde jag som tonåring att jag skulle vara släggkastare som 39-åring, säger han och skrattar hjärtligt.

Vasabladet var först med nyheten om att David Södeberg avslutar sin karriär.

Diskussion om artikeln