Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alma Pöysti spelar huvudrollen i filmen om Tove Jansson: "Det här är mission impossible och kamikaze och just därför måste man göra det"

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 14:02.
Alma Pöysti ska spela rollen som Tove i filmen om Tove Jansson - Spela upp på Arenan

Efter ett år av spekulationer står det nu klart att det är finlandssvenska Alma Pöysti, rikssvenska Shanti Roney och finska Krista Kosonen som gör huvudrollerna i filmen Tove.

Filmen - vars manus skrivits av Eeva Putro - koncentrerar sig på tio år i Toves liv.

Åren då hon älskar både Atos Wirtanen (Shanti Roney) och Vivica Bandler (Krista Kosonen), strider med sin älskade far (Robert Enckell), erövrar det egna ateljérummet och söker sin väg som konstnär och författare.

Och i rollen som den sökande Tove ser vi Alma Pöysti - en skådespelare van vid att stå i rampljuset. Hon har under åren haft flera framgångar på scenen och medverkat i en rad uppmärksammade film och tv-satsningar.

Men det är uppenbart att rollen som Tove Jansson betyder enormt mycket. Det framgår inte minst när hon beskriver sin reaktion när hon fick veta att rollen var hennes.

– Jag blev så in i själen glad att jag både skrattade och grät lite grann. Det är en hujsig människa vi har att göra med så att få gestalta henne känns stort, säger skådespelaren som valde att fira i lite ovanligare tecken.

– Jag köpte två buketter rosor och cyklade till gravgården för att hälsa på både min farmor (Birgitta Ulfsson), som var Toves goda vän, och Tove för att ge dem varsin bukett. Som en liten blinkning eller hommage.

– Och sedan köpte jag en flaska champagne, skrattar Alma Pöysti.

Skådespelaren Alma Pöysti sitter vid ett fönster.
Bildtext En drömroll. Alma Pöysti spelar faktiskt Tove Jansson för andra gången.
Bild: Foto: Vanessa Forstén

En påtaglig glädje går överhuvudtaget som ett stråk genom hela intervjun, det är som om Alma Pöysti log med hela kroppen där hon står och betraktar fresken Fest i staden som Tove Jansson gjorde 1947.

Dansande par. En rökande kvinna. Ett litet mumintroll intill ett stort vinglas. En bild full av liv och rörelse.

Alma Pöysti kallar den en kärleksförklaring och en kärlekshyllning till ett förhållande som på sin tid var hemligt. Framför det här verket har hon suttit i timmar. Funderat och läst. För Tove Janssons universum låg henne nära långt innan filmrollen blev hennes.

– Jag insåg häromdagen att jag kanske tillochmed lärt mig prata via Tove. I min familj har vi läst jättemycket och det finns en inspelning där jag just har lärt mig prata och kan hela ”Hur gick det se´n?” utantill.

Tove Jansson läser Hur gick det sen?
Bildtext En modern klassiker och dess författare.
Bild: Schildts & Söderströms och Yle

– Så Tove har varit med i hela mitt liv – både som författare och som konstnären som skapade de fantastiska bilderna och världarna. Och som person var hon som sagt min farmors och farfars (Lasse Pöysti) vän, de hade mycket gemensamt och mycket kontakt.

– Hemma hos oss var hon någon gång med Tuulikki Pietilä. Så hon känns nog nära på det sättet, säger Alma som även yrkesmässigt länge haft en relation till Janssons värld. 2017 gestaltade hon den unga Tove i en uppsättning på Svenska Teatern och sin röst har hon lånat åt såväl Snorkfröken i filmen Mumin på Rivieran som till ett antal ljudböcker.

Det händer i handen

Mumin är den del av arvet efter Tove Jansson som alla känner till, men för Alma Pöysti har bildkonsten kommit att betyda allt mer och hon är glad att den delen nu lyfts fram.

När jag frågar Alma vilken hennes ingång i gestaltningen är kommer svaret snabbt.

– Jag har tänkt ganska mycket på att det går via handen. När man skriver dagbok händer det saker i ens hjärna. Och Tove jobbar hela tiden med handen; hon illustrerar, ritar, målar, skriver.

Skådespelaren Alma Pöysti framför en av Tove Janssons fresker på Helsingfors konstmuseum HAM.
Bildtext Det sitter i handen. Alma har skrivit, skissat och målat i månader.
Bild: Foto: Vanessa Forstén

– Jag har försökt lära mig att imitera hennes handstil så gott jag kan, även om det är omöjligt eftersom det är den vackraste handstil man kan tänka sig, ler Alma och berättar vidare hur hon fått hjälp av illustratören Sandra Wahlbeck för att analysera hur Tove gått till väga i sitt hantverk.

Men det har inte bara handlat om att lära sig en handstil eller att skissa eller handskas med oljefärg, Alma har också tränat fysiskt.

Och så har hon pratat med människor som kände Tove, hon har läst om henne, lyssnat på henne. Om och om igen.

Språket då?

Lyssna kommer garanterat även publiken att göra. På varje tonfall och varje accent.

I samband med språkdebatten i anslutning till filmen om Helene Schjerfbeck spekulerades det vilt i om rollen som Tove skulle göras av en finlandssvensk, finsk eller rikssvensk skådespelare.

Nu vet vi. Vi vet också att det är Krista Kosonen som kommer att spela Toves kvinnliga kärleksobjekt Vivica Bandler. Alma har spelat mot Kosonen tidigare och talar imponerat om hennes språkliga gehör.

Krista Kosonen Helene-elokuvan lehdistötilaisuudessa
Bildtext Krista Kosonen är bioaktuell med filmen "Helene" som har premiär 17.1.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Övertygad är Alma Pöysti också av svenska Shanti Roney i rollen som Toves manliga kärlek Atos Wirtanen.

För den finländska publiken är Shanti Roney kanske främst känd från filmer som Tillsammans och tv-satsningar baserade på Arne Dahl-deckarna.

Och nu är Roney alltså på väg att ta sig an en åländsk accent och ett livsöde han inte kände till sedan tidigare. Men precis som Alma har han läst allt från böcker till brevväxlingar.

Allt för att komma den finländska politikern och kulturpersonligheten Wirtanen in på livet.

– Han verkar ha varit en sympatisk människa med ett stort leende. En enormt driven person, engagerad i livet, politiskt och filosofiskt.

– Engagerad och säkert väldigt kul att diskutera med. En inspirationsmänniska, säger Roney som använt språket som en ingång i sin tolkning.

– Det är nytt för mig att jobba med en dialekt. Det ger en färg, men det gäller att inte fastna i den utan vara fri i sitt skådespeleri.

Svartvit bild på den svenska skådespelaren Shanti Roney.
Bildtext Med blick för intressanta roller. Filmen om Tove Jansson är Shanti Roneys debut i finländska sammanhang.
Bild: Martin Juul

Men innan man kan vara fri gäller det alltså att öva och till sin hjälp har Roney och det övriga teamet haft dialektcoachen Carita Rosenberg-Wolff.

Allt för att lära sig en accent som har en del gemensamt med den rikssvenska man talar i Stockholm och Upplandstrakten.

– Jag har fått mina repliker inlästa av en åländsk skådespelare för att få orden rätt. Det gör att jag jobbar mycket mer med replikerna, det är mera träning.

– Och så går jag hemma och försöker prata med någon form av åländsk brytning, skrattar Roney.

Pressen från verkligheten

Särskilt oroad över att gestalta en verklig person är Shanti Roney inte, medveten om att det trots allt är mindre press på honom än på Alma Pöysti när det gäller hur tolkningen förhåller sig till verkligheten.

– Det handlar inte om hans liv utan om hans relation till henne, konstaterar Roney.

Som författare och konstnär är Tove Jansson välkänd även ur ett svenskt perspektiv, men hennes bakgrund och privatliv är det inte lika självklart att känna till.

– Öppenheten, nyfikenheten, detta att våga kasta sig ut och prova på att leva ett alternativt liv, det överraskade mig. Och så tidigt! säger Roney som själv växte upp i ett konstnärskollektiv på 1970-talet.

Huvudpersonerna spelar fotboll i snön.
Bildtext Kollektiv glädje på film. Shanti Roney var med i Lukas Moodyssons "Tillsammans" (2000).
Bild: Sandrew

Roney kan tänka sig en likhet mellan den anda som fanns i kretsarna runt Tove och den han själv växte upp i – en som hade att göra med hur konsten genomsyrade allt.

– Det som kanske liknar lite var att livet - konsten och familjen - skulle gå ihop i ett. Det skulle inte indelas i att ”nu går jag på jobb och sedan är jag konstnär”. Däremot var vi inte så politiskt aktiva, folk var vänster så klart, men det var inte politiken som drev, säger Roney.

Vad som driver vad i den film som nu görs om Tove Jansson och hennes tio formativa år återstår att se.

Inspelningarna är i full gång under ledning av regissören Zaida Bergroth – senast aktuell med Marian paratiisi, filmen om Maria Åkerblom.

Premiär blir det hösten 2020.

Här är Tove-filmens skådespelare och deras roller

  • Alma Pöysti - Tove Jansson
  • Krista Kosonen - Vivica Bandler
  • Shanti Roney - Atos Wirtanen
  • Joanna Haartti - Tuulikki Pietilä
  • Eeva Putro - Maya Vanni
  • Jakob Öhrman - Sam Vanni
  • Robert Enckell - Viktor "Faffan" Jansson
  • Kajsa Ernst - Signe "Ham" Jansson
  • Wilhelm Enckell - Lasse Jansson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln