Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NRK: IS-misstänkt norsk kvinna med två barn skulle anlända till Norge och gripas på torsdag – sköts upp till fredag

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 07:47.
Två kvinnor står framför ett stängsel på lägret al-Hol i Syrien.
Bildtext Arkivbild från al-Hol.
Bild: Antti Kuronen/Yle

Planen var att en terrormistänkt kvinna och hennes två barn skulle anlända till Norge på torsdag kväll – nu uppger Norges statsminister att planerna ändrats. De tas hem på fredag i stället.

Familjen i fråga kommer från IS-lägret al-Hol i Syrien. Orsaken till att den norsk-pakistanska modern återbördas till Norge är att ett av barnen antas vara svårt sjukt. Hon har vägrat lämna barnen ifrån sig.

Hela operationen har redan lett till en politisk kris i Norge.

Det populistiska Fremskrittspartiet känner sig överkört av de övriga regeringspartierna, som gått med på att en terrormisstänkt kvinna flygs till Norge med sina "barn som sköld", som partiet uttrycker det.

– Såvitt jag förstår antas det att de kommer i morgon (fredag). Men i detta fall har polisen mest kontroll över situationen, säger statsminister Erna Solberg till NRK.

Ledaren för Femskrittspartiet deltog i ett krismöte under torsdagskvällen för att utarbeta en lista med krav som de kommer att ställa till statsministern

Humanitära skäl bakom regeringens operation

Fallet med modern och de två barnen har fått enorm uppmärksamhet i norska medier. Kvinnan har en son på 5 år och en dotter på 3 år.

Sonen ska vara allvarligt sjuk - enligt en läkare på al-Hol-lägret lider han av cystisk fibros, men den uppgiften har inte bekräftats.

Det är främst med hänsyn till det möjligen sjuka barnet som de norska myndigheterna ser till att familjen kommer till Norge, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide till Aftenposten.

På torsdagskvällen kommenterade statsministern det turbulenta fallet till NRK:

– Jag ville inte riskera att en sjuk norsk femåring dog i Syrien, skriver hon i ett e-postmeddelande via statssekreteraren Rune Alstadsæter.

Norges statsminister Erna Solberg.
Bildtext Statsminister Erna Solberg.
Bild: EPA/AAS ERLEND NORWAY OUT

Familjen transporterades från al-Hol i Syrien till Erbil i Irak på tisdagen. Det var enligt Søreide en otroligt komplicerad operation, som krävde utdragna förhandlingar med myndigheterna i de kurdkontrollerade delarna av Syrien.

På torsdagen rapporterade NRK att ett plan med kvinnan och barnen landar på norsk mark på torsdag kväll. Kvinnan kommer genast att tas i fängsligt förvar - på lördag begärs hon häktad, skrev NRK under dagen. Senare mot kvällen kom ändå nyheten att familjen kommer på fredag.

Kvinnan grips vid ankomsten till Norge

I Norge ska barnen tas om hand av sjukvården och modern grips högst sannolikt av den norska polisens säkerhetstjänst PST. Hon misstänks för medlemskap i IS.

Själv har kvinnan förnekat att hon skulle stöda Islamska statens ideologi, och har bland annat till NRK sagt att hon ångrar sig djupt att hon reste till kalifatet och ber den norska staten att låta henne komma tillbaka.

Kvinnan som nu är 29 år gammal lämnade Norge år 2013. Hon gifte sig med en radikal islamist som var en av Islamska statens otaliga utländska krigare. Mannen, Bastian Vasquez, uppfattades som något av en frontfigur för IS och var känd för sin extremism.

Han dog 2015 i samband med att en sprängämnesfabrik exploderade. Efter det gifte sig kvinnan ytterligare två gånger.

Hon gav sig till de kurdiska myndigheterna i samband med att den sista IS-enklaven i Syrien föll, och placerades då i al-Hol i sydöstra Syrien.

Ledde till politisk kris

Hel processen har hemma i Norge blivit en prövosten för det populistiska Fremskrittspartiet. Partiet har kritiserat de övriga regeringspartierna hårt för att de gått med på att återbörda terrormisstänkta personer till Norge.

Justitieministern Jøran Kallmyr från Frp säger att det kan bli svårt att bevisa kvinnans skuld. Partiet hade gått med på att barnen tas till Norge men inte modern.

Fotfolket i Fremskrittpartiet är rasande och kräver ett slut på partiets regeringsmedverkan, skriver bland annat NRK.

Också finländare på al-Hol - UM kommenterar inte

På al-Hol befinner sig elva kvinnor med finländskt medborgarskap och deras cirka 30 barn. Finland har hittills tagit hem två föräldralösa barn.

Här hemma har frågan om al-Hol inte heller saknat politiska svängar. Centerns ordförande Katri Kulmuni bad på sitt Instagramkonto finländarna rösta om hur man borde göra med mödrarna och barnen, men tilltaget tystades snabbt ner.

På Utrikesministeriet säger man till Svenska Yle att inget just nu är på gång beträffande de resterande finländarna på lägret. Specialsändebudet Jussi Tanner, som sköter frågor kring al-Hol-finländarna, säger att han inte ger några intervjuer.

Svåra förhållanden i lägret

Över 500 människor dog i lägret al-Hol under fjolåret, uppger kurdiska Röda halvmånen. 371 av de döda är barn.

al-Hol är i dag hem för 68 000 människor, merparten av dem har kopplingar till terrorsekten IS. Kurdiska myndigheter uppger att 12 000 av internerna är utlänningar - av dem är 8 000 barn.

Förhållandena i tältlägret är svåra. Kurdiska Röda halvmånen uppger att de flesta dödsfallen orsakats av hypotermi, undernäring och brist på hälsovård för spädbarn.

Artikeln uppdaterades 16.1.2020 klockan 19.50 och 23.09 med nya uppgifter.

Artikeln korrigerades 17.1.2020 klockan 07.45. Kvinnan i fråga är norsk-pakistansk och inte norsk-somalisk som det tidigare stod i texten.

Mer om livet i al-Hol:
Fjärrlinjen: Livet under IS makt
Stacey Dooley: IS-krigarnas hustrur

Diskussion om artikeln