Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De tog tåget till Malta: ”Smidigt, fungerande och prisvärt”

Från 2020
Sanna-Mari Kunttu, en kvinna med mörkt hår och svart tröja, sitter i en tågkupé och tittar ut genom fönstret.
Bildtext I nattågens hytter delade paret rum med två medpassagerare.
Bild: Privat

Den uppenbara frågan - hur länge man fick sitta på tåget - verkar inte Sanna-Mari och Panu Kunttu fundera på efter tågresan tur-retur till Malta.

- Jag vet inte hur lång tid vi spenderade på själva resandet. Vi ville ju besöka de här olika platserna och städerna på vägen så det var lika mycket en del av resan som slutdestinationen, säger Sanna-Mari Kunttu.

Den senaste tidens klimatrapporter fick paret att fundera över sitt semestrande och de ville ge tåget en chans.

- Det tog oss fem dagar att klura ut tänkbara rutter, resmål och hur man skulle boka biljetterna. Men slutligen hittade vi två bra webbplatser där man hittade så gott som alla tågbiljetter, säger Sanna-Mari Kunttu.

Sanna-Mari och Panu Kunttu sitter i en soffa och tittar på Europas karta på en dator.
Bildtext Det tog ungefär fem dagar att planera resan och rutten från Finland till Malta.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Båda håller med om att den här formen av resande kräver mer tid.

- Vi var på resande fot i tre veckor, men om man till exempel vill till Mellaneuropa så går det ganska fort. Startar man från Stockholm på måndag morgon, så är man i Hamburg samma dag sent på kvällen. Därifrån kan man åka till Amsterdam på några timmar, säger Panu Kunttu.

De valde att inte köpa ett Interrailpass. Dels ingick inte nattågen och platser till tågen måste ändå reserveras skilt. De hade gärna sett att det fanns en webbplats som samlade alla tågförbindelser i Europa.

8,2 miljoner resor varje år

Enligt Statistikcentralen gjorde finländarna 8,2 miljoner fritidsresor till utlandet år 2018 och på senare år har intresset för att resa till Sydeuropa åter ökat i popularitet.

Men åker man med tåg eller flyg? I Sverige talar man om "Greta-effekten", det vill säga att resenärerna blir allt mer medvetna om koldioxidutsläppen som resorna orsakar.

Och det märks, för det går bra för Statens Järnvägar, SJ. Rörelsevinsten ökar hela tiden och totalt kommer SJ att investera tolv miljarder kronor, eller ungefär 1,2 miljarder euro på tåg de närmaste åren.

Sveriges Radio rapporterade före julen att allt fler svenskar köper Interrail-kort för resor utomlands. Den största svenska distributören av tågresor utomlands har sett en hundraprocentig ökning av antalet sålda Interrailkort 2019 jämfört med året innan.

Dykare vid korallrev
Bildtext Det är upplevelser och äventyrsturism som gäller i dag.
Bild: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Den som är intresserad av att se hur mycket utsläpp semesterresan orsakar, kan kolla det i tjänsten klimatsmart semester som lanserades 2018 av en grupp forskare i Sverige.

Sedan 1950-talet växte charterresorna till Medelhavsområdet i popularitet, medan det i dag är resor till andra kontinenter, förlängda veckoslut i storstäder och äventyrsresor som gäller.

Det som påminner om dagens turism dök upp någon gång under 1700-talet men redan under 1600-talet verkar de tidigaste resehandböckerna ha kommit till.

Två gigantiska egyptiska statyer i ett ökenlandskap.
Bildtext Bland annat på det här egyptiska gravtemplet, känt som "Memnons stoder", har romerska turister klottrat graffiti.
Bild: Mostphotos.

Redan på den tiden fanns det vissa likheter med dagens turism för även då lockade Medelhavsområdet turister.

Den organiserade turismen uppstod sedan när Thomas Cook grundade Europas första resebyrå år 1845. En förutsättning för att turismen skulle kunna fortsätta växa var utvecklingen av järnvägen.

"750 euro per person - och det var det värt"

Paret Kunttu hade redan länge talat om att det skulle vara intressant att pröva på hur man kan semestra på och med tåg.

- Nu efteråt kan jag inte annat än rekommendera det. Man kan kombinera det med att till exempel se städer och nationalparker. Det är ett väldigt mångsidigt sätt att resa, berättar Panu Kunttu.

- Då blir det inga resor till Thailand längre?

- Nja, vi har faktiskt funderat på att åka längre bort nästa gång, man kan ju till exempel åka igenom hela Ryssland med tåg, säger Sanna-Mari Kunttu.

Sanna-Mari Kunttu, sitter på en tågperrong och väntar ikäldd mössa, jacka och vantar.
Bildtext Tågbytena gick bra och tågen höll hög standard - förutom nattågen.
Bild: Privat.

Hur mycket tid de spenderade på själva åkandet verkar inte vara något de funderat över. Vissa tågresor tog en längre tid, men ibland tog det bara några timmar.

- Jag tyckte att tåget var ett jätteroligt sätt att resa. Det är mångsidigt och man ser många platser. Det blir som många resor i en. Tiden gick fort och det var skönt att sätta sig ner med bok, säger Sanna-Mari Kunttu.

De stannade på ställen som Hamburg, San Marino, Malta, Sicilien, Rom och Venedig. Tågbiljetterna kostade ungefär 750 euro per person.

- Det var det helt klart värt. Vi hade så många fina upplevelser på många olika platser. I fortsättningen kommer jag att fundera mer på hur jag semestrar. I framtiden måste vi ändå ändra vår livsstil. Hur vi reser är en viktig del av det, säger Panu Kunttu.

VR hänvisar till att det är Eurail Group som är ansvarig för Interrail-systemet och utvecklingen av den. Men VR har planer på att lägga mer information om tågresandet i Europa på sin webbplats.

Ett VR-tåg kör över en bro.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Några ekonomiska satsningar verkar dock inte vara på gång för att förenkla resandet till Europa.

- Diskussionen om klimatförändringen har fått fler att välja tåg i stället för andra transportmedel. I och med att Estland och Lettland i början av året blev medlemmar i Eurail Group är det också möjligt att ta sig till Europa via de baltiska länderna, skriver Satu Oker-Blom, utvecklingschef för prissättning och VR:s representant i Eurail Group i ett mejl till Yle.

Också VR har sett ett litet uppsving i biljettförsäljningen av Interrail-biljetter. År 2019 såldes cirka 3000 Interrailbiljetter vilket var en ökning med 38 procent jämfört med året innan.

Diskussion om artikeln