Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Judiska världskongressen kritiserar Anna Kontulas Gazaprotest

Från 2020
Uppdaterad 18.01.2020 08:18.
Anna Kontula.
Bildtext Anna Kontula kritiseras för att ensidigt ha lyft fram Israels roll och inte uppmärksammat Egyptens dito i blockaden av Gaza.
Bild: Lehtikuva

Judiska världskongressen kritiserar riksdagsledamot Anna Kontula (Vf) för att ha försökt tränga in i Gaza och ordna en protest där i måndags.

Kongressen anser att Kontula bara kritiserat Israel för blockaden av Gaza, utan att beakta Egyptens roll. En sådan dubbel standard är ett uttryck för antisemitism anser kongressen.

Judiska världskongressen är är en internationell organisation som driver frågor som är viktiga för de judiska samfunden och organisationerna.

Kontula säger att hon med sin aktion ville uppmärksamma att också Finland med sina vapenköp stöder bygget av muren på Västbanken och mänskorättsbrotten i Gaza. Enligt regeringsprogrammet exporterar Finland inte försvarsmateriel till länder som är i krig eller bryter mot mänskliga rättigheter.

- Att jag gick med i ett så här radikalt projekt beror på att jag tycker att Finland behöver vakna upp och inse vad vi håller på med. Vi stödjer med medborgarnas skattemedel ett land som gör sig skyldigt till brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott - det är ryggradslöst och det borde vi sluta med, sade Kontula till Svenska Yle i tisdags, per telefon från Tel Aviv.

"Sannolikt skyldig till antisemitism"

Också judiska församlingen i Helsingfors har på Facebook uttryckt sitt missnöje med Kontulas aktion.

- Genom att bara kritisera Israel för blockaden av Gaza och varken kritisera eller rikta åtgärder mot Egyptens motsvarande blockad har ifrågavarande riksdagsledamot högst sannolikt gjort sig skyldig till antisemitism, skriver församlingen.

Församlingen stöder sig på den definition som den internationella organisationen till åminnelse av förintelsen, International Holocaust Remembrance Association (IHRA), använder.

Också Europaparlamentet har godkänt denna definition säger församlingen.

Kontula svarar på kritiken i Helsingin Sanomat.

- Det handlar om en sionistisk, ideologisk tanke att staten Israel är det samma som judendom. Inte närmelsevis alla judar godkänner den tanken, och det gör inte jag heller, säger hon.

Hon säger också att Egyptens övervakning av Gaza inte till sin omfattning kan jämföras med Israels.

Israel och Egypten införde blockaden av Gaza år 2007 och införseln av till exempel vapen och livsmedel kontrolleras.

Israel försvarar blockaden med att den förhindrar terroristorganisationen Hamas verksamhet i området.

Frågan om Anna Kontula och Israel debatterades också i Slaget efter tolv:

Kan man vara riksdagsledamot och aktivist?

36:17