Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt starkare influensavaccin ska stå pall mot fyra olika virus - tiotusentals finländare deltar i testet

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 14:33.
En man snyter sig.
Bildtext Det nya influensavaccinet med högre dos som ska skydda mot fyra olika virusstammar finns kanske i apoteken hösten 2021.
Bild: Arja Lento.

Den här vintern testar omkring 33 000 finländare ett mer omfattande influensavaccin än det säsongvaccin som nu finns på marknaden. Samtidigt är de med om att skriva en bit läkemedelshistoria i och med att en dylik studie i den här omfattningen inte har gjorts tidigare.

Vaccinet är framställt för dem som är 65 år fyllda. Förhoppningen är att ett det nya vaccinet med högre dos, som är framställt av multinationella vaccintillverkaren Sanofi Pasteur ska ge bättre skydd när influensavågen kommer svepande. Det är också ett plus om man kan undvika följdsjukdomar, om man trots allt skulle insjukna i influensa.

- Huvudsyftet är att se om det nya vaccinet med hög dos skyddar bättre än det vanliga influensavaccinet. Vi vill också ta reda på hur bra det här vaccinet skyddar mot influensans komplikationer, säger Forskningschef Arto Palmu vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

I förgrunden finns mediciner och näsdukar på ett bord, i bakgrunden ligger en förkyld man i sin säng
Bildtext De som trots allt insjuknar i influensa klarar sig eventuellt undan följdsjukdomar tack vare det effektivare vaccinet.
Bild: Bengt Jansson

I sviterna av en influensa kan det bli problem med hjärta, blodkärl och luftvägar. Minskar riskerna för följdsjukdomar drar det också ner på antalet sjukhusvistelser bland äldre personer.

Dunder-effekten i det nya vaccinet består av att det med sin högre dos ska motverka och ge den vaccinerade skydd mot fyra olika virusstammar. Hittills har det injicerats säsongvaccin med stark dos mot tre virusstammar (USA).

Finns till salu troligen 2021

I USA fick vaccinet försäljningstillstånd i november i fjol. Troligen kan amerikaner skaffa sig det kraftigare fyrfaldiga skyddet i höst.

Enligt Palmu väntar Finland på att EU och Fimea (Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet) ger försäljningstillstånd.

- Vi väntar tillståndet senare i år, men vaccinet hinner knappast till hösten. Så det tar åtminstone två år, uppskattar Palmu.

När säsongvaccinet med högre dos får tillstånd att säljas kommer det att kunna köpas på apoteken på egen bekostnad.

Palmu förklarar att undersökningen och det nationella vaccinationsprogrammet är åtskilda. Det behövs mer forskningsdata med större bredd, för att avgöra om det nya influensavaccinet ska upptas i det nationella vaccinationsprogrammet. Det måste också tas ställning till vaccinets prisnivå.

Blir motreaktionen häftigare?

En del som låter sig vaccineras mot influensa får en motreaktion. Det får man räkna med nu också, men Palmu ger lugnande besked att det knappast blir en häftig motreaktion efter injiceringen.

- De vanliga olägenheterna. Det kan bli lite mera muskelvärk och ömhet kring injektionsstället, huvudvärk eller allmänt att man känner sig sjuk, räknar Palmu upp.

Rekordmånga finländare deltar i studien

THL uppger att man i tidigare tester har bekräftat att det nya vaccinet är säkert. Man har konstaterat att det åstadkommer en större mängd antikroppar mot influensa än vaccinet med normal dos.

Studien av hur det mer omfattande säsongsinfluensavaccinet verkar upprepas härnäst i höst med ytterligare över 30 000 nya frivilliga. De som redan i fjol deltog behöver inte ställa upp på nytt. Totalt hoppas THL på att omkring 68 000 finländare deltar. År 2021 är all data klar.

De finländska test-personerna har deltagit via 13 hälsocentraler.
Palmu säger att på THL är man mycket glad över att finländarna har tyckt att det är viktigt att delta i den här typen av undersökning, som samtidigt blir den mest omfattande av sitt slag hittills.


20.01.2020 kl.10.20 Förtydligande: vaccinets styrka och koncentration.
Korrigering: Hittills har de injicerats säsongvaccin mot tre virusstammar ändrat till Hittills har det injicerats säsongvaccin med stark dos mot tre virusstammar (USA).

Läs mer om THL-studien här

Nytt influensavaccin för 65+ testas

2:52

Diskussion om artikeln