Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya nattliga strapatser för migranter som sökt skydd på grekiska Lesbos

Från 2020
Hundratals flyktingar anlände till den grekiska ön Lesbos natten till torsdagen - Spela upp på Arenan

Den lilla grekiska ön Lesbos i Egeiska havet har igen fått ta emot närmare 200 migranter. De anlände i båtar över havet från Turkiet och letade sig i mörket över de karga stränderna in mot bebyggelsen för att få hjälp. Bland de hjälpsökande fanns många barn.

Enligt den grekiska kustbevakningen har 255 migranter kommit till Grekland bara under det senaste dygnet. Av dem landade 175 på Lesbos. Ön hyser det överfyllda lägret Moria, där förhållandena har förvärrats under vintern.

Migranterna gjorde upp eldar på stranden för att värma sig innan de gav sig av i natten för att söka hjälp. Bland flyktingarna fanns både vuxna och barn. De vuxna bar barnen på sina axlar eller höll dem i händerna under den nattliga vandringen genom den svåra terrängen till närmaste by.

Där möttes de av bussar tillhörande FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som förde de nyanlända till lägret Moria.

Enligt UNHCR finns det för närvarande över 100 000 migranter i Grekland - av dem 40 000 i den grekiska övärlden.

Samtidigt har den grekiska regeringen beslutat inrätta ett nytt ministerieum enbart för migrationsfrågor. Problemen är många: De överfulla lägren, en ny våg av migranter och de protester som lägren ger upphov till bland lokalbefolkningen.

Diskussion om artikeln