Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Suomen Kuvalehti: Två sannfinländska riksdagsmän hemlighöll kopplingar till Kina

Från 2020
Mika Niikko har hemlihgållitt sitt ägand ei ett företag med kopplingar till Kina skriver Suomen Kuvalehti.
Bildtext Mika Niikko har hemlighållit sitt ägande i ett företag med kopplingar till Kina, skriver Suomen Kuvalehti.
Bild: AOP

Utrikesutskottets ordförande Mika Niikko (Sannf) har starka kopplingar till ett företag som han i sin politikerroll främjat. Suomen Kuvalehti skriver att kopplingen är starkare än man tidigare har trott.

I december 2017 meddelade den kinesiska statsfinansierade teknologikoncernen Realmax Group att man investerar en miljon euro i sin enhet i Vanda.

Enligt Kuvalehtis utredning är Niikko och riksdagsman Ville Vähämäki (Sannf) grundande medlemmar och aktieägare i finska Realmax Oy. Enligt Niikko varade ägandeskapet bara några månader.

Hang Si, en kinesisk medborgare som verkar inom teknologibranschen i Finland, är ytterligare en grundande medlem i Realmax Oy.

Har inte redogjort för ägarandel

Varken Niikko eller Vähämäki har offentliggjort sitt ägande i företaget med kopplingar till ett statligt kinesiskt investeringsbolag.

Niikkos ägarandel på 20 procent i Realmax framgår inte av den anmälan om ekonomiska bindningar han gjort som riksdagsman.

När Suomen Kuvalehti frågade honom om saken, hänvisade Niikko till att man bara behöver redogöra för en ägarandel om den överstiger 20 procent.

Vähämäki kommenterade inte saken för Suomen Kuvalehti.

Enligt tidningen fick Niikko också ett valbidrag på 5 000 euro av Hang Si.

Yleprogrammet MOT berättade i mars att Niikko hade hemlighållit vem som stött honom ekonomiskt inför valet genom att efteråt rapportera stödet som lån.

Den ursprungliga arkiverade anmälan om valfinansiering visar att Hang Si stod för valbidraget.

Enligt Linkedin arbetade Hang Si vid den här tiden som ledande rådgivare med fokus på utlandet vid Kinas vetenskaps- och teknologiförening.

Källor: STT, Suomen Kuvalehti

Diskussion om artikeln