Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland fick ny premiärminister - vem är Michail Misjustin?

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 17:04.
Michail Misjustin talar i den ryska duman 16.1.2020.
Bildtext Michail Misjustin är okänd också för ryssarna. Efter en långa karriär i statlig tjänst står han nu för första gången i det politiska rampljuset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Michail Misjustin har en lång karriär inom de ryska skattemyndigheterna bakom sig. Han har länge talat för teknologisk modernisering, men hans politiska vision liksom banden till Putin och maktens innersta krets är oklara.

Ryska duman har med överväldigande majoritet godkänt Vladimir Putins kandidat till premiärministerposten Michail Misjustin.

Då Rysslands regering strax efter president Vladimir Putins tal till duman på onsdag avgick fick det många både i och utanför landet att höja ett förvånat ögonbryn.

Förvåningen byttes ut mot förundran då Putin utnämnde chefen för de ryska skattemyndigheterna Michail Misjustin till nästa premiärminister.

Misjustin har varit en doldis, inte bara i omvärldens ögon utan också i Ryssland.

Till skillnad från den avgående premiärministern Dmitrij Medvedev och en stor del av Putins närmaste krets verkar Misjustin inte heller ha några starka personliga band till presidenten.

Rysslands president tillsammans med den arbetsgrupp som har som uppdrga att reformera grundlagen.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med den nybildade arbetsgrupp som har som uppdrag att reformera den ryska grundlagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Putins projektledare

Misjustins första tal i duman, strax innan ledamöterna röstade för att utse honom till premiärminister, gav inga ledtrådar om hans egna ambitioner.

Istället lovade Misjustin att genomföra Putins dekret och löften, men med snabbare tidtabell.

- Som presidenten har påpekat borde folk redan känna av bättre tider men än så länge stämmer det här långt ifrån överallt.

- Regeringen står inför en stor mängd arbete, sade Misjustin.

Misjustin lovade använda medel ur den nationella välfärdsfonden för att genomföra Putins socialpolitiska löften och investeringar i infrastruktur.

Han lovade också att de senaste årens militära upprustning ska fortsätta.

Akademiker och moderniserande skatteteknokrat

Misjustin är ekonomie doktor med inriktning på offentlig ekonomi.

Han har sedan 1998 haft en rad poster inom den ryska statsförvaltningen, främst inom skatte- och andra ekonomiska myndigheter.

Mistjusins hittills högsta politiska post var vice skatteminister, en post han hade i fem år då Putin valdes till sin första presidentperiod.

Efter en kort tid vid investeringsbolaget UFG Capital Partners utsågs han till chef för skattemyndigheten år 2010.

Han har samtidigt varit akademisk direktör för fakulteten för skatt och beskattning vid Moskvas finansakademi.

Teknologin är nära hjärtat

Mistjusin sägs dela intresset för teknologi med sin företrädare Medvedev, liksom strävan att modernisera den ryska staten teknologiskt.

En kort tid efter doktorsexamen arbetade han för International Computer Club, en fond med uppgift att locka västerländska teknologiinvesteringar och satsningar till Ryssland.

- Om vi inte förstår hur den här världen utvecklas, vilka dess nya regler är, och insisterar på att se vårt land som en del av en gammal världsordning, kommer vi att falla offer för den nya världsordningen, sade Mistjustin i en intervju med tidningen Kommersant i fjol.

Hans främsta insats anses vara digitaliseringen av det ryska skattesystemet. Men någon politiker är han inte och har av allt att döma aldrig ställt upp i något val.

Omdömena om Mistjustin, de få som finns i offentligheten om en person som har levt utanför politikens rampljus, går isär.

“Lysande byråkrat” och “anonym platshållare”

- Han är en lysande byråkrat, i ordets bästa bemärkelse, sade Putins före detta rådgivare Gleb Pavlovskij.

Medan det är svårt att hitta ryska tyckare som skulle ifrågasätta Misjustins expertis ser många skeptiskt på honom som premiärminister.

Två kostymklädda män tittar på varandra. Den ena håller upp en lapp. I bakgrunden står en kvinna i uniform som tittar åt sidan.
Bildtext Michail Misjustin med den före detta premiärministern Dmitrij Medvedev.
Bild: Yekaterina Shtukina / ITAR-Tass / All Over Press

- Han saknar politisk erfarenhet och är inte heller populär bland folket. Han ingår inte heller i Putins inre krets. Han är bara en teknokratisk platshållare, skrev Tatiana Stanovaya på Carnegie i Moskva.

- Han liknar mycket de teknokrater som satt på posten i början av 2000-talet.

- Han är bara en i raden av anonyma funktionärer utan ambition som förkroppsligar ett politiskt system som inte klarar av att lyfta ekonomin, sade den före detta dumaledamoten Gennadij Gudkov.

Förmögen tjänsteman

Efter att Putin utnämnde Misjustin har också oppositionsaktivister börjat gräva i hans affärer.

Enligt ryska Forbes ligger han på plats 54 på listan över inkomster bland statliga tjänstemän, med inkomster på 2,7 miljoner euro år 2018.

Hans tillgångar verkar ändå vara långt större än de höga inkomsterna ger sken av.

Enligt offentliga uppgifter äger den nya premiärministern en rad lyxfastigheter, inklusive en lägenhet värd över tio miljoner euro i Moskvas centrum.

Misjustins fru verkar också ha haft inkomster på över tio miljoner euro de senaste åren trots att hon enligt offentliga uppgifter varken har haft arbete eller driver affärsverksamhet.

- Om Misjustin har varit i folkets tjänst 20 av de senaste 22 åren, hur kan ha då vara så rik, frågade sig oppositionsledaren Alexej Navalnij.

Dimitri Medvedev, den avgående premiärministern, blev allt mer impopulär i Ryssland efter att Navalnij avslöjade flera korruptionshärvor där Medvedev var inblandad.

Det spekuleras att Putins rådgivare hade hoppats att Misjustins anonymitet och långa karriär inom det offentliga skulle skydda från liknande anklagelser.

Lyssna också på Nyhetspodden!

Putin forever?

16:12

Källor: Reuters, AP, AFP, the Guardian, Deutsche Welle, RFERL, Tass

Diskussion om artikeln