Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt miljömärke ska hjälpa oss att handla klimatsmart

Från 2020
En ljushårig och svartklädd kvinna med glasögon tittar in i kameran i en kontorsmiljö.
Bildtext Monika Liikamaa har ännu inte någon klar bild av hur hon ska kunna tjäna pengar på miljömärket. Enligt henne handlar märket om att göra verksamhet som hon upplever som betydelsefull.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Vid årsskiftet fick Finland ett nytt miljömärke. Den globala uppvärmningen har fått två uppstartföretag att lansera märket ”Hållbart val”. Det ska finnas på produkter som är skonsamma för miljön.

Det råder ingen brist på miljömärken. Redan från förr finns en uppsjö av både officiella och inofficiella märken. Alla ska hjälpa oss att välja miljövänliga produkter i butiken.

Miljömärken som finns från tidigare

Men de två uppstartföretagen Infine och Enfuce tyckte att Finland behöver ett miljömärke till. Därför lanserade de märket ”Hållbart val” som ska hjälpa oss att konsumera klimatsmart.

För att få märket ska man gå igenom en evalueringsprocess där olika specialister och forskare bland annat ser hur produkten eller tjänsten påverkar klimatet.

Evalueringen ska beakta hela livscykeln.

- Det handlar om att producera tjänster på ett bättre sätt och om att vi som konsumenter kan välja det bästa alternativet som finns på marknaden, säger Monika Liikamaa som är styrleseordförande på Enfuce.

En bild av miljömärket hållbart val.
Bildtext Så här ser Finlands färskaste miljömärke ut.

Liikamaa säger att allting inte behöver vara hundra procent hållbart i dag. Det viktiga är att företagen hela tiden förbättrar sin miljövänlighet.

- Därför får de märket bara för ett år i taget. En produkt eller tjänst som har fått märket 2020 uppfyller årets krav. Vill tillverkaren fortsätta uppfylla kraven kan man ansöka om märket och gå igenom evalueringsprocessen igen.

Det leder med andra ord till att om ett företag inte uppfyller kraven för det aktuella året, så får de inte använda just det årets märke.

- Därför har vi byggt upp märket så att man ser årtalet på märket.

Forskare avgör vem som kvalar för märket

Evalueringen sköts av paneler på fem till tio experter beroende på vilken typ av bolag det handlar om.

- Det är viktigt att de som bedömer företagen har forskarbakgrund, men också att de förstår produkten och hela dess livscykel. Vi har redan fungerande paneler med forskare från olika områden som tillsammans gör evalueringarna, säger Monika Liikamaa.

Tills vidare har ett tiotal företag gått igenom processen. Monika Liikamaa hoppas att märket efter avstamp i Finland skall sprida sig också till andra länder.

Ju fler bolag som ansluter sig, ju bättre blir det, anser hon.

- Nu börjar vi i Finland. Finland är välkänt som ett land som ligger i täten när det gäller forskning, teknik och säkerhet, så absolut är tanken att vi ska vara ett land som visar vägen. Därför finns märket också på engelska. Vi vill påvisa ledarskap också på det här området, säger Liikamaa.

Diskussion om artikeln