Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesministrar från drabbade länder träffades för att diskutera flygolyckan i Iran – kräver en fullständig utredning

Från 2020
Utrikesministrar från Sverige, Ukraina, Storbritannien och Kanada står på rad vid flaggor.
Bildtext Ett ukrainskt passagerarplan sköts ner av Iran förra onsdagen – nu kräver utrikesministrar från flera länder redogörelse av Iran.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utrikesministrar från de länder vars medborgare miste livet i förra veckans flygolycka i Iran kräver landet på en fullständig utredning kring tragedin som ledde till att 176 personer miste livet.

Utrikesministrarna från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien träffades i London under torsdagen för att diskutera flygolyckan. Det ukrainska passagerarflyget sköts ner förra onsdagen.

På plats fanns också den nederländska utrikesministern Steph Blok som delade med sig av sina erfarenheter kring det malaysiska passagerarplanet som kraschade i östra Ukraina sommaren 2014. 193 nederländska medborgare miste livet i kraschen.

Utrikesministrarna kräver en fullständig redogörelse av Iran om händelserna kring flygolyckan. De uppmanar Iran att ge kompensation till offrens anhöriga.

Enligt Sveriges utrikesminister, Ann Linde, är det viktigt att fokusera på offrens anhöriga och hur man kan stödja dem. Hon betonar behovet att identifiera offren och att offren ska behandlas på rätt sätt.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson kräver att en omfattande, öppen och oberoende internationell utredning av kraschen görs. Han får medhåll av samtliga utrikesministrar.

Utrikesministrarna höll en tyst minut för offren och de anhöriga i samband med mötet.

Källor: STT, AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln