Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ahlnäs: Det hade varit ett justitiemord om Teemu Pukki inte hade blivit vald till årets idrottare

Från 2020
Uppdaterad 16.01.2020 23:23.
Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

Rösterna föll, konfettin regnade, Teemu Pukki klev ut på andra sidan som en symbol för vad fotbollslandslaget åstadkom under 2019. Pukki har sprungit ikapp en karriär som var på väg att bli en parentes. Han kom ända hit, till toppen av Idrottsfinland.

Av uthållighetsidrott är vi byggda, i uthållighetsidrott känner vi oss trygga.

Det kunde vara ett ledord för finländsk idrott. När vi delar ut det allra finaste som vi har blir det extra tydligt. Det krävs inte stora matematiska kunskaper för att räkna ihop det.

Sedan 1947 har en finländsk idrottare fått titeln ”Årets idrottare”. Världen har förändrats fullständigt och Finland har hängt på under de drygt sjuttio åren – men väldigt lite har rört på skidsportens och friidrottens maktposition i vårt land.

Grenarna har gått genom eld och vatten, skänkt det finländska folket framgångar och på kuppen dominerat den årliga Årets idrottare-ceremonin totalt.

52 av 74 pris (den allra första gången delades titeln) har gått till en idrottare med spikskor eller skidor under fötterna. I ”modern” tid (2000-talet) är siffran 13 av 20 gånger.

Utklassning.

Den här gången föll rösterna annorlunda. Den här gången var det också utklassning – för fotbollen.

Man får ha vilka åsikter som helst om röstningsförfarandet och vilken tyngd man ska ge titeln ”Årets idrottare”, men det är omöjligt att vråla om skandaler den här gången.

Teemu Pukki står framför oss med konfetti runt fötterna, en stor pokal i näven och en överlägsen omröstningsseger i kavajfickan. Han är en värdig och odiskutabel vinnare efter ett finländskt idrottsår som aldrig lyfte på individnivå.

Globalt överlägsen etta

När det tidigare i veckan sipprade ut att Teemu Pukki är på plats i Helsingfors under torsdagen var priset i praktiken redan utdelat – så osannolikt är det att en Premier League-klubb låter en nyckelspelare lämna förberedelserna före en livsviktig ligamatch.

Och det hade verkligen varit ett justitiemord om Pukki hade åkt hem tomhänt. Nu kan vi foga in hans namn efter Litmanen och Hyypiä som den tredje fotbollsspelaren genom tiderna som koras till årets idrottare.

Globalt är fotbollen överlägsen etta – oavsett hur man vänder och vrider på resonemanget. I Finland har fotbollen däremot varit ett sorgebarn.

Under många magra landslagsår har spelarna talat om att herrlandslaget måste vara lokomotivet och ledstjärnan i finländsk fotboll. Under det senaste året har landslaget levt upp till det kravet och detonerat.

Under en bitande kall kväll i november skrevs historia – och om idrottssagor ska berättas om den matchen var det tur att Teemu Pukki sprang rakt in i evigheten med två nya kvalmål.

Att ta Finland till EM var störst

Pukki blev den slutliga symbolen för ett landslag i total harmoni under 2019. Samtidigt som landslaget har kryssat i varenda ruta och kvalat in till sommarens EM har Pukkis personliga utveckling efter övergången till Norwich varit sensationellt stark.

Skyttekung, årets spelare i den engelska andraligan, uppflyttning till Premier League? En bra början på 2019.

Etablerad målskytt i världens bästa liga, ett namn som Fotbollsengland har lärt sig att uttala, en anfallare som några av världens bästa lag har straffats av? En strålande fortsättning.

Att föra Finland till ett historiskt slutspel?

– Jag är så pass mycket finländare att jag håller det som vi har gjort med landslaget högst. Jag är stolt över vad vi åstadkom, sa Pukki till Helsingin Sanomat nyligen.

Statistik som flyttar kontinentalplattor

Det har varit hjärtvärmande att följa hur Teemu Pukki utvecklats på alla plan under de senaste åren och blivit landets bästa spelare. I skogarna utanför Köpenhamn växte hans respekt för yrket fotbollsspelare till slut för några år sen.

Under den senare tiden i Bröndby insåg Pukki att han har slarvat. Han började springa för att hinna ikapp en karriär som sett till talang, förväntningar och förhoppningar hotade att bli en parentes.

I stället har drömmar uppfyllts. Från Kotka till världen, från hånad bänkspelare i Celtic till Norwichs viktigaste spelare i bottenstriden i Premier League.

Fjorton mål i Championship, nio mål i Premier League, tio mål i EM-kvalet – det är statistik som flyttar kontinentalplattorna för en anfallare under ett kalenderår.

2020 har knappt startat, men nu är Teemu Pukki också utsedd till den bästa idrottaren i Finland. Äntligen, säger ett svältfött fotbollsfolk. Jag är väldigt tacksam, säger Pukki.

Nu flyger Teemu Pukki tillbaka till England. Han ska först försöka skjuta kvar Norwich i Premier League i vår, sen se till att landslagets första slutspel inte bara blir en ”se och lära”-resa i sommar.

Om han skulle lyckas med alltihop lär han dyka upp på nytt under Idrottsgalan om ett år.

Diskussion om artikeln