Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Prisbelönte Kevin Lankinen har föräldrarna som förebilder – mamma Christa Grönlund rörd till tårar efter sonens tal: "Det gick rakt in i hjärtat"

Från 2020
Christa Grönlund.
Bildtext Mamma Christa Grönlund tog emot Kevin Lankinens pris som årets förebild.
Bild: Lehtikuva

Kevin Lankinen blev hyllad under Idrottsgalan – för sitt läsintresse. Hans mamma Christa Grönlund blev rörd när hon såg sin sons inspelade tal. ”Då kom tårarna – men jag tänkte att jag ju måste klara av att prata”, säger hon till Yle Sporten efter prisutdelningen.

Årets förebild är ett pris under Idrottsgalan som skapar känslor. För ett år sen var Eva Wahlström alldeles överväldigad efter att ha fått priset.

I år var det ishockeymålvakten Kevin Lankinen som hyllades. Lankinen spelar i AHL och kunde inte vara på plats för att ta emot priset.

– Det här betyder mycket för mig. Att jag kan vara en förebild för andra känns otroligt bra. Jag hade en fin uppväxt och mina föräldrar har varit mina förebilder, sa Lankinen i ett inspelat tacktal.

Samtidigt blev det också väldigt känslosamt för hans mamma Christa Grönlund. Hon satt i Helsingforsarenan och var på väg upp på scen för att ta emot priset.

– Under hans tal kom tårarna. Sen tänkte jag att jag ju måste klara av att prata på scenen. Men det var en stund fylld av känslor. Det var rörande. Det gick rakt in i hjärtat, säger Grönlund till Yle Sporten.

– Att höra när han säger att vi är hans förebilder ... Det är känslosamt.

"Fjärilar i magen"

När Lejonen spelade hem VM-guldet i våras stod Kevin Lankinen mellan stolparna och var strålande bra. På flygplatsen i samband med att guldlaget kom hem medgav Grönlund att hon inte klarade av att titta på hela finalen.

Kevin Lankinen blev stor finalhjälte i VM-guldlaget.
Bildtext Kevin Lankinen tog VM-guld i våras.
Bild: Alexander Demianchuk/TASS/All Over Press

Att kliva upp på scenen under Idrottsgalan var känslosamt, men inte lika nervöst som att se en VM-final med sonen i kassen.

– Jag visste ju om en del på förhand. Givetvis var det fjärilar i magen nu också, men på ett annat sätt.

Grönlund säger att vårens VM är väldigt närvarande i familjens vardag.

– Hos oss återvänder vi ofta till VM-minnena. Det var så unikt.

Zlatans självbiografi ökade intresset

I nomineringen till årets förebild nämns framför allt Kevin Lankinens intresse för läsning. När den stora massan fick reda på hans hobby under ishockey-VM växte intresset.

Böcker fanns alltid med på matchresor. Han har kunnat koppla av med dem

Lankinen skapade en Facebook-grupp för läsintresserade och den har över 10 000 följare. Han har mer än något annat lyckats öka intresset för läsning bland de yngre.

– Som mamma känner man stor stolthet för det. Vi har alltid läst på svenska och finska i vår familj, men jag kan inte ta åt mig äran för att Kevin läser mycket. Det här är hans grej.

– En jul fick han Zlatan Ibrahimovics självbiografi och då växte intresset ännu mer.

Enligt Grönlund läste Lankinen olika ishockeyböcker som barn.

– Böcker fanns alltid med på matchresor. Han har kunnat koppla av med dem.

– Vi har alltid läst i vår familj, men jag kan inte kalla mig själv någon bokmal. Jag läser regelbundet böcker.

Inte sett sonen spela under säsongen

Lankinen väntar fortfarande på sin NHL-debut. Han tillhör Chicago Blackhawks organisation, men hittills har han spelat i AHL-laget Rockford IceHogs.

– Han tycker att matcherna har gått bra och han har fått positiv feedback. Han hade givetvis velat vara här i dag – en sån här saker sker inte så ofta – men han förstår också att det är så här.

Föräldrarna har inte sett Lankinen spela den här säsongen.

– Vi funderar på att åka dit i vår, men vi har kontakt med varandra varje vecka.

En annan ishockeyspelare fick också ta emot pris i sin frånvaro under den första delen av Idrottsgalan. Kaapo Kakko fick pris som årets unga idrottare och årets genombrott.

Kakko stod för en utmärkt säsong i fjol och tog guld i både herr-VM och junior-VM. I juni draftades han som tvåa av New York Rangers och just nu spelar han sin debutsäsong i NHL.

Diskussion om artikeln