Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En jury i Weinsteinrättegången byggs upp – jurykandidat twittrade om fallet och kan få fängelsestraff, supermodellen Gigi Hadid fick nobben

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 09:07.
Kvinnor i röda hattar och svarta kläder står på rad med händerna i luften och ropar.
Bildtext Många har samlats utanför domstolsbyggnaden på Manhattan för att demonstrera mot Harvey Weinstein.
Bild: AFP / Lehtikuva

Över hundra kandidater intervjuades på torsdagen i USA i syfte att skapa en jury i rättegången mot den tidigare Hollywoodproducenten Harvey Weinstein som står åtalad för våldtäkt. Weinsteins advokater försökte stoppa valet av jurymedlemmar genom att kräva att rättegången flyttar bort från New York.

Advokaterna försökte i sista minuten flytta rättegången bort från New York på grund av demonstrationer och eftersom de ansåg att mediernas bevakning var för intensiv.

Det blev mediecirkus i staden då supermodellen Gigi Hadid dök upp till domstolsbyggnaden på Manhattan. Hon var en av de över 100 personer som övervägdes som jurymedlem.

Supermodellen Gigi Hadid anländer till domstolshuset med en kaffekopp i handen och solglasögon på sig.
Bildtext Hadid anlände med en kaffe i handen till rätten på torsdagen.
Bild: /All Over Press

Hadid fick nobben, trots att hon sagt att hon kan hålla sinnet öppet som jurymedlem, eftersom hon träffat Weinstein tidigare och känner ett potentiellt vittne – skådespelaren Salma Hayek.

Hittills har fem av 12 jurymedlemmar valts – tre av dem är män och två kvinnor. Valet av jury är inne på sin åttonde dag.

Åklagarna vill inte flytta på rättegången

Valet av jurymedlemmar har präglats av flera omgångar av intervjuer. Över 600 personer har intervjuats och 145 jurykandidater kallades till rätten under torsdagen för nya förhör.

Weinsteins advokater menar att Weinstein fått utstå massvis av negativ publicitet och att det kan resultera i påtryckning på jurymedlemmar att döma en man som "demoniseras".

De refererar också till demonstrationerna utanför domstolsbyggnaden. De menar att man hör ljud från demonstrationerna till rättssalen som finns på femtonde våningen.

Kvinnor i svarta kläder pekar och skriker.
Bildtext Rop och trumslag hörs upp till femtonde våningen, säger Weinsteins advokater.
Bild: /All Over Press

Åklagarna motsätter sig att flytta rättegången och hänvisar till överflödet av jurykandidater som lovat att de kan vara rättvisa och opartiska. Att flytta rättegången till en mindre stad skulle göra processen att välja jurymedlemmar betydligt svårare, menar de.

En appellationsdomstol fattade inte något beslut kring ärendet under torsdagen. Ärendet kommer i stället att behandlas i en domarpanel med målet att fatta ett beslut före öppningsanförandena, vilket kan ske nästa vecka.

Potentiell jurykandidat twittrade om fallet

En jurykandidat skrev öppet om fallet och diskuterade det på Twitter – något som inte är tillåtet.

Domaren i rättegången, James Burke, hotade på torsdagen att döma jurykandidaten för domstolstrots efter att jurymedlemmen diskuterade fallet på Twitter trots strikta domstolsbeslut att inte göra det.

Att diskutera fallet med utomstående är inte tillåtet.

Jurykandidaten kan tvingas betala böter och dömas till upp till 30 dagar i fängelse.

Domaren tror att rättegången pågår till mars

Domaren James Burke har sagt att han förväntar sig en jury som består av tolv jurymedlemmar och sex suppleanter då öppningsanförandena och vittnesmålen inledes nästa onsdag.

Burke har sagt att han förväntar sig att rättegången avslutas i början av mars.

Harvey Weinstein går framåt med rullator. I bakgrunden syns polis.
Bildtext Weinstein anländer till rätten på torsdagen.
Bild: /All Over Press

Harvey Weinstein, 67, står åtalad för våldtäkt och sexuella övergrepp. Han nekar till brott.

Om Weinstein döms för de misstänkta brotten kan han få livstids fängelse.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln