Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chartrat plan väntade på Teemu Pukki efter galan – i Norwich är årets idrottare lika älskad som i Finland: "De avgudar honom"

Från 2020
Teemu Pukki med sin fru under Idrottsgalan.
Bildtext Teemu Pukki fick priset som årets idrottare och var på plats med sin fru.
Bild: Lehtikuva

Avgudad i Norwich, älskad i Finland. Teemu Pukki kom på en blixtvisit till Helsingfors för att fullborda ett 2019 som lyfte honom till nya nivåer. "Många otroliga idrottare har vunnit före mig", säger han efter att ha valts till årets idrottare.

När tv-sändningen från Idrottsgalan hade tagit slut inleddes den sista rumban runt Teemu Pukkis besök i Helsingfors. Norwich hade gett Pukki ledigt för att ta emot priset som årets idrottare på torsdagen.

Premier League-klubbens pressansvariga var på plats i Finland – och de såg till att Pukki avlägsnade sig snabbt. Ett chartrat flygplan väntade på honom efter galan för att omgående resa tillbaka till England.

Innan fotbollslandslagets stora stjärna lämnade Finland svarade han ändå på några frågor.

– Det här priset betyder väldigt mycket för mig. Många otroliga idrottare har vunnit det före mig. Jag är väldigt stolt och tacksam.

– I lagidrott måste man tacka lagkamraterna. Som anfallare skulle det inte bli några mål utan bra framspelare. Och det blir inga segrar utan ett bra försvar.

Teemu Pukki på Idrottsgalan.
Bildtext Teemu Pukki vann med stor marginal.
Bild: Lehtikuva

– Det är inte länge sen som jag verkligen inte kunde tro att jag ens skulle vara en kandidat till årets idrottare, men jag har haft ett par riktigt fina år.

”De älskar Teemu”

Pukki har exploderat i Norwich. Han förde klubben till Premier League-avancemang förra säsongen och under höstsäsongen gjorde han nio mål i Premier League.

– De som bor i Norwich älskar verkligen Teemu. Han gjorde så mycket mål i fjol, säger klubbens pressansvarige Charlotte Foster till Yle Sporten.

– Vi har varit i Finland några dagar och vi har sett bilder på Teemu överallt. Han är väldigt uppskattad här och samma sak gäller i England. Fansen avgudar honom för allt han har gjort för klubben. Hans senaste arton månader är speciella.

Pukki fick en drömstart på Premier League-säsongen och blev vald till månadens spelare i augusti. På sistone har det gått lite trögare i målskyttet och efter nyår har han också varit småskadad.

Nu är han fullt frisk igen. Det behövs. På lördag möts Norwich och Bournemouth i ett bottenmöte.

– Nu åker jag tillbaka till England. I morgon är det träning och sen är det match på lördag.

”Folk grät och firade”

För den breda folkmassan i Finland är det ändå Pukkis insatser i landslaget som har skapat störst svallvågor. Han gjorde tio mål i EM-kvalet och ledde landslaget till det historiska slutspelet från fronten.

– Vi spelare märker också vad som händer. Fotbollsintresset i Finland har lyft. Att landslaget skulle ta sig till ett slutspel trodde ingen på för några år sen, men nu är vi där, säger Pukki.

Landslaget firar efter Teemu Pukkis mål.
Bildtext Med tio mål i EM-kvalet var Teemu Pukki avgörande för landslaget.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Pukki är den tredje fotbollsspelaren som blir vald till årets idrottare i Finland. Jari Litmanen (1995) och Sami Hyypiä (2001) är de två tidigare.

– Jag kan vara stolt över att vara med i den trion.

Under galakvällen sopade fotbollslandslaget rent. De tog hem de största priserna framför ögonen på bland annat herrarnas ishockeylandslag.

– Det säger en del om hur mycket vår framgång betyder för det finska folket. Det såg vi också när det var klart. Folk grät och firade, säger Pukki.

Diskussion om artikeln