Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Otkes inleder utredning efter att medlem av Finnairs kabinbesättning föll ut genom flygplanets bakdörr – utredningen väntas ta ett halvår

Från 2020
Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä.
Bildtext Utredningen kring en olycka på ett av Finnairs plan har inletts.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

I måndags föll en medlem av kabinbesättningen ned från ett stillastående Finnair Airbus A320-flygplan efter flygning på Helsingfors-Vanda flygplats. Nu inleder Olycksutredningscentralen sin utredning som väntas pågå i sex månader.

I samband med utredningen kommer ny information om olycksfallet.

Flygplanet i fråga hade parkerats i den yttre raden och alla passagerare hade på ett säkert sätt lämnat planet längs trapporna och stigit på en buss.

Stegbilen hade backat bort en bit från planet, men befann sig fortfarande på mycket nära avstånd från planet. Då passagerarna hade gått ut stängdes bakdörren, men den öppnades på nytt kort efter att den stängts. Det var då som olyckan skedde.

– Den som öppnade dörren föll ner till marken genom öppningen mellan planet och trapporna och skadade sig, säger utredningsledare Janne Kotiranta.

– Vi har inlett en utredning av olycksfallet. Vår utredningskommission samlar ännu information samt utreder händelseförloppet och orsakerna till olyckan. Vi granskar också de utförda räddningsåtgärderna, säger Olycksutredningscentralens direktör, professor Veli-Pekka Nurmi.

Han tillägger att målet med utredningen är att ta fram rekommendationer, med hjälp av vilka motsvarande olycksfall kan undvikas.

– Utredningen beräknas vara klar om drygt ett halvår, säger Nurmi.

Diskussion om artikeln