Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Dansstilen verkar vara ett slags fingeravtryck" – undersökning visar att en dator kan känna igen dig på basis av hur du dansar

Från 2020
Kvinnor dansar under danslektion. Personerna är fotograferade bakifrån.
Bildtext Enligt forskare vid Jyväskyläs universitet dansar människor ofta på samma sätt och har likadana rörelsemönster oavsett hurudan musik de lyssnar på.
Bild: Tanja Heino / Yle

Forskare vid Jyväskyläs universitet har kommit fram till att en persons stil att dansa är nästan den samma oavsett hurudan musik hen dansar till. En dator kan därför känna igen dig på basis av hur du dansar.

De flesta reagerar på musik genom att stampa takten med fötterna eller genom att svänga på kroppen.

Forskare vid det tvärvetenskapliga centret för musikforskning vid Jyväskyläs universitet ville utreda varför musik påverkar oss som den gör och ifall en algoritm kan känna igen den musikgenre som en person dansar till.

Dansstilen verkar vara ett slags fingeravtryck. Alla har vi egna rörelsemönster som är så gott som desamma oavsett hurudan musik vi lyssnar på.

― Pasi Saari, ansvarig för maskininlärningen i studien.

Forskarna undersökte 73 personer och deras rörelser mättes då de dansade i takt till låtar från åtta olika musikgenrer. Personerna dansade till blues, country, dance/elektronisk musik, jazz, metal, pop, reggae och rap.

Testpersonerna uppmanades att röra sig i takt med musiken på ett sätt som kändes naturligt.

Datorn kände igen personen i 94 procent av fallen

I undersökningen använde forskarna sig av så kallad motion caption-teknik, det vill säga en teknik för att fånga och lagra rörelser.

Tekniken används också bland annat för filmproduktion i Hollywood.

Forskarna analyserade dansrörelserna med hjälp av maskininlärning och försökte få datorn att känna igen vilka musikgenrer som personerna dansade till.

Datoralgoritmen kunde känna igen rätt genre bara i 30 procent av fallen. Forskarna märkte ändå att algoritmen kände igen dansaren i 94 procent av fallen.

– Dansstilen verkar vara ett slags fingeravtryck. Alla har vi egna rörelsemönster som är så gott som desamma oavsett hurudan musik vi lyssnar på, säger Pasi Saari, som ansvarade för maskininlärningen i studien i ett pressmeddelande.

Metallmusik kopplas ofta med specifika rörelser

Vissa musikgenrer visade sig ha en större inverkan på dansarens rörelser än andra genrer. Datorn var sämre på att identifiera en person då hen dansade till metallmusik.

– Metallmusiken kopplas ofta med specifika rörelser, som till exempel att mosha. De olika dansarna rörde sig därför på ett lite liknande sätt och det var svårare för datorn att skilja på personerna, säger Emily Carson, en av forskarna, i pressmeddelandet.

Två åhörare moshar i publiken på en konsert i Hamburg 2016.
Bildtext Datorn hade svårare att känna igen en person då den dansade till metallmusik.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Enligt Carson var syftet med studien inte att fundera på ifall dansigenkänning kan användas som komplement till ansiktsigenkänning.

– Vi är inte så intresserade av övervakningsapplikationer som vi är av vad resultaten säger om en persons musikalitet.

– Vi har många nya frågor, som till exempel ifall våra dansmönster är desamma genom hela livet, hurudana kulturella skillnader det finns och ifall människor kan känna igen personer på basis av deras dansstil lika bra som en dator kan göra det, säger Carson.