Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordår för Sibbo storskog – klarar nationalparken av de stora folkmassorna?

Från 2020
Jan Fröjdman står i bäcken och fotograferar.
Bildtext Området kring den här bäcken är ett av guldkornen i Sibbo storskog. Det tycker naturfotograf Jan Fröjdman.
Bild: Yle/Lone Widestam

En av de 110 000 som besökte Sibbo storskog ifjol är naturfotograf Jan Fröjdman. Helst undviker han folkmassorna och hittar istället egna guldkorn i skogen medan han letar efter det perfekta ljuset för sina bilder.

Mängden vandrare, orienterare, löpare, familjer och cyklister i Sibbo storskog har ökat för varje år.

Också en vardagsförmiddag i januari står ett tiotal bilar parkerade på ett av de åtta parkeringsområden som är startpunkten för en tur i nationalparken.

Vid Flatbergets parkeringsplats på västra sidan av storskogen slingrar sig en ny bred och grusbelagd stig fram till Storträsket en kilometer bort.

Dagen till ära tittar solen fram. Och framme vid träsket kan du grilla din korv vid den nya grillplatsen och njuta av utsikten över sjön.

Sibbo Storskog har fått bättre skyltning och nya grillplatser - Spela upp på Arenan

Det är Forststyrelsen som har förbättrat stigen i år. Nu är den tillgänglig för alla och du kan traska med barnvagnen eller rulla fram med rullstolen.

Det här är en orsak till att allt fler besöker Sibbo storskog men också den fina naturen lockar, berättar Carina Wennström som är specialplanerare för kustens parkområden vid Forststyrelsen.

- Nationalparken är fin och det finns en mångform i naturen. Här finns sjöar, som Storträsk i södra delen av parken. Och Högberget med höga berg och man ser långa vägar.

Forststyrelsen har fått pengar av staten för att förbättra skyltning, stigar och eldplatser. Tanken är också att göra fler stigslingor – så man kan gå en längre runda, istället för att gå samma väg fram och tillbaka.

Wennström går på stigen längs med träsket. Hon har ryggen mot kameran.
Bildtext Forststyrelsen fick 200 000 av staten för att förbättra Sibbo storskog. Stigen går längs med Storträsket.
Bild: Yle/Lone Widestam

Noux nationalpark på västra sidan av Helsingfors har länge varit populär.

Noux är nu så full av besökare att många besökare upplever att där finns mera människor än vad de vill möta då de är ute i skogen, berättar Wennström.

- De har kanske sökt sig hit till Sibboskogen istället.

Wennström är glad att så många har hittat till Sibbo storskog. Besökarantalet visar att nationalparker behövs och att de är viktiga.

Hur klarar då Sibbo storskog av den stora mängden besökare?

- Än så länge ganska bra. Vi samarbetar med våra biologer och forskare och på känsliga områden med speciella arter eller känslig natur byggs ingen service.

Stigar och eldplatser byggs där naturen tål slitage och den stora mängden besökare.

Carina Wennström står vid träsket, hon tittar in i kameran. Solen skiner.
Bildtext Sibbo storskogs blev nationalpark 2011. Carina Wennström är en av dem som jobbar med att förbättra nationalparken.
Bild: Yle/Lone Widestam

Wennström poängterar att alla ryms i nationalparken. Man ska ändå komma ihåg att bete sig på rätt sätt - respektera andra som besöker nationalparken och inte skräpa ner.

- Hundar som går fria är ett problem. Att göra upp eld på icke eldplatser är förbjudet. Men i det stora hela kan vi finländare röra oss bra i naturen.

Storskogen är stor och det finns mycket att upptäcka

En del av Sibbo storskog blev nationalpark 2011. Det är endast en bråkdel av stigarna som är utmärkta.

På den norra sidan av storskogen finns ett av naturfotografen Jan Fröjdmans hemliga ställen. Han går inte längs de utmärkta stigarna utan upptäcker helst skogen på egen hand.

- Jag studerar grundkartan och försöker fundera ut var det finns intressanta områden. Och hittar sluttningar som är täckta med fin mossa i olika gröna nyanser.

Nuförtiden drar han inte till skogs utan kameran.

- Jag har gjort det misstaget förut, nu följer den alltid med mig.

Jan Fröjdman står mitt i bäcken och fotograferar med ett stativ. Han har stövlar och ser koncentrerad ut.
Bildtext Jan Fröjdman vid ett av sina favoritställen i storskogen. Han har byggt ett eget stativ. Med det kan han få mjuka panoreringar då han filmar videosnuttar.
Bild: Yle/Lone Widestam

Fröjdman har rört sig i naturen sedan barnsben. Han har utforskat många olika områden av Sibbo storskog som har blivit ett vardagsrum för honom.

Hit kommer han året om på jakt efter det perfekta ljuset för sina fotografier.

- Sibbo storskog är min bakgård. Den här bäcken är en av mina favoriter. Bäcken är fin vid olika årstider - vid nysnö eller när det börjar grönska tidigt på våren.

Skogsbäck.
Bildtext Bäcken - Fröjdmans guldkorn.
Bild: Yle/Lone Widestam

Också Fröjdman har märkt av att allt fler har hittat till Sibbo storskog. Han försöker ändå undvika folkmassorna och går hellre på egna upptäcktsfärder.

- Jag gillar de stora höjdskillnaderna. Här som bäcken rinner flyger jungfrusländor på sommaren och gärdsmygen häckar här.

Och kanske det bästa - det är inte många som hittar hit.

Bäcken fotat en vårvinter. Ett tunt snötäcke på marken men bäcken porlar.
Bildtext Samma bäck fotad en vårvinter av Jan Fröjdman.
Bild: Jan Fröjdman

Parkeringen ger huvudbry

På lov och veckoslut är parkeringen proppfull vilket har lett till upprörda känslor.

Också en vanlig vardagsförmiddag i januari är parkeringen rätt full. Det finns ändå åtta olika parkeringsplatser runtom nationalparken.

För tillfället är det behändigast att ta sig till Sibbo storskog med egen bil men Forsstyrelsen hoppas på att det ska bli lättare att ta sig fram med allmänna fortskaffningsmedel.

- Man ska använda parkeringsplatserna och om de är fulla så kan man ta sig till följande parkeringsplats. Det gäller att respektera de som bor här och inte parkera längs med de smala vägarna, säger Wennström.

17.1.2020: Sibbo ska få ett skärgårdsprogram och parkeringsproblem vid Sibbo storskogs nationalpark

20:38