Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Protesterna mot transporten av blårävar till Kina fortsätter

Från 2020
Uppdaterad 18.01.2020 09:59.
Turkistarhaajat seuraavat lastusta.
Bildtext Pälsfarmare var tidigare på plats och demonstrerade mot transporten.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Enligt de protesterande pälsfarmarna har blårävarna börjat lastas vid den kinesiskt ägda gården för transport till Kina. Tillsynsmyndigheten har inga sådana uppgifter. Demonstranterna kördes tidigare bort från gården av polisen, men ett tiotal blev kvar i närheten och fortsatte protesten.

Lastningen av de tvåtusen djuren bekräftas av Arto Isopahkala, från föreningen Norra Finlands pälsdjursodlare och av djurrättsorganisationen Finland Fur Animal-save.

Andreas Smeds, direktör för hälsoövervakningen i Karleby, säger att de inte fått någon information om att lastningen skulle ha påbörjats.

Vid Karleby stads hälsoövervakning kan man inte säga när djurtransporterna granskas inför avfärden.

– Vi har ingen exakt information om det och det är inget vi kommer att gå ut med heller. Tillsynveterinären måste få koncentera sig på sitt arbete, säger Andreas Smeds, direktör för hälsoövervakningen i Karleby.

Stadens tillsynsveterinär ska granska lastningen och djurens välmående före transport och bevilja ett exportintyg. För att intyget ska kunna beviljas måste djurskyddslagen och lagen om djursjukdomar uppfyllas.

En del av pälsfarmarna har övernattat i sina bilar i närheten av gården där djuren lastas. När lastbilarna körde till gården, tillkallade de protesterande pälsfarmarna fler medlemmar till platsen.

– Vi kan egentligen inte göra något för att hindra dem (transporterna), annat än genom att föra fram vår åsikt, säger Isopahkala.

Gårdens ägare tillkallade polis

Gårdens kinesiska ägare, Pan Jian Ping, tillkallade polis. Enligt honom vistades demonstranterna obehörigt på området. Polisen har då avlägsnat demonstranterna från platsen.

– Polisen begärde att de cirka 20-tal personer som fanns där avlägsnar sig från farmområdet och varken stör verksamhet eller trafiken, säger Mikael Appel, kommunikationschef på polisinrättningen i Österbotten.

Hur reagerade demonstranterna när de blev bortkörda?

– Allt har gått lugnt och fridfullt till, de har följt polisens uppmaningar, säger Appel.

Behövde polisen avlägsna några farliga föremål?

– Nej.

Appel säger att han saknar uppgifter om de demonstrerande pälsfarmarna befann sig inne på området eller inte.

Enligt Yle Kokkola avlägsnade polisen demonstranterna från själva farmområdet.

Ifall man tränger sig in på produktionsområden kan det röra sig om brott mot offentlig frid. Men någon brottsundersökning har ännu inte inletts och Appel kan inte säga ifall det kommer bli någon.

2 500 blårävar ska transporteras till Kina – ska granskas innan avfärd

Enligt ägaren av gården är det 2 500 blårävar som ska exporteras. I Kina har han 60 000 rävar.

Han har varit verksam i Karleby några år och berättar att han vill föda upp pälsdjur i Finland, eftersom djuren gillar det svala klimatet och mörkret.

Turkistarhan omistaja Pan Jian Ping
Bildtext Pan Jian Ping, gårdens ägare.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Pälsfarmarna har uppgett att de protesterar eftersom de oroar sig bland annat för djurens välmående under transporten och för att är de oroliga över exportens ekonomiska konsekvenser för pälsbranschen.

Artikeln är delvis översatt och bearbetad utgående från Yle Uutisets artikel.

Artikeln uppdaterad 17.1 kl. 13:20 med kommentarer från polisen och Karleby stads hälsoövervakning.