Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Baskettalangen Awak Kuier stod för makalösa 47 poäng – högsta poängskörden av en finländsk spelare i FM-serien sedan 2003

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 12:32.
Koripalloilija Awak Kuier koripallotreeneissä
Bildtext Awak Kuier är i rekordform.
Bild: Tanja Heino/Yle

47 poäng. Smaka på det. Så många poäng stod den 18-åriga Awak Kuier för i torsdagens match i FM-serien. Poängsumman är den högsta för en finländsk spelare på nästan 17 år.

HBA-Märsky vann över Tapiolan Honka med poängen 83–78. Med sina 47 poäng stod Awak Kuier med andra ord för över hälften av sitt lags poäng. 56,6 % för att vara exakt.

Den 194 centimeter långa Kuiers poängskörd är FM-seriens åttonde högsta genom alla tider, och de högsta på 17 år av en finländsk spelare.

Den 18 januari 2003 gjorde Heidi Adler 50 poäng för Espoo Basket Team i matchen mot Salon Palloilijat. Av de finländska spelarna har också Nina Pajanti-Raudus mäktat med flera poäng än Kuier: hösten 1995 gjorde hon som bäst 53 poäng i en match för sin klubb Forssan Alku.

Alla tiders poängrekord i damernas FM-serie gjordes förra säsongen av Sydney Wallace som pangade in 54 poäng för Catz från Villmanstrand i matchen mot Vimpelin Veto.

Sista säsongen i Finland

Den 18-årige Kuiers karriär fortsätter efter den pågående inhemska säsongen på basketparketterna i Europa. Många nordamerikanska universitetslag var intresserade av henne, men hon valde ändå att stanna i Europa.

– Jag funderade länge på mitt beslut. Jag konsulterade också andra europeiska spelare som stått inför samma beslut innan mig.

– Det var en lång process, men jag har nu beslutat mig för att åka till Europa. Jag är väldigt lycklig över beslutet, sade Kuier i en intervju till Yle Urheilu i december.

Awak Kuier är näst bäst vad snittpoäng beträffar i årets FM-serie med 23,87. Bäst av alla är ToPo:s amerikanska förstärkning Alex Louin med hela 28,31 poäng per match.

Torsdagens seger över Esbolaget var Helsingforslagets femte för säsongen, och satte punkt för lagets tre matcher långa förlustsvit. HBA-Märsky står för basketakademin vid idrottsgymnasiet Mäkelänrinteen lukio.

Laget steg till sjunde plats av tio lag i FM-serien. Honka är tabellfemma. Kotkalaget Peli-Karhut toppar tabellen.

Diskussion om artikeln