Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Läget är eländigt" – skidor, skridskor och snöslungor går inte åt när vintern är snöfattig

Från 2020
Bildkollage med rea-skyltar och skridskor.
Bildtext Under årets två första veckor hade S-gruppen sålt hälften så mycket vintersportvaror jämfört med i fjol.
Bild: Yle / Tiia Lillkvist

Svårigheten att förutspå vädret på lång sikt skapar utmaningar då vintervarorna måste beställas på sommaren. S-gruppen säger att försäljningen av vinterprodukter har gått uselt i år. Också vid K-rauta har åtgången av säsongsvaror varit dålig.

Bristen på snö har också drabbat detaljhandeln då säsongsprodukterna samlar damm i lagren. Ifall de milda vintrarna är här för att stanna innebär det att butikerna måste tänka om när det kommer till sortimentet.

Sortimentchefen Päivi Hole vid S-gruppen berättar att man har lyckats sälja bara hälften så mycket vintersportvaror – till exempel skidor, skridskor, pulkor och kälkar – under årets två första veckor jämfört med samma tid i fjol.

– Visst har vi känt av den dåliga åtgången, särskilt efter årsskiftet då julhandeln tog slut. Läget är eländigt, konstaterar Hole.

Däremot har cyklar gått bättre åt än i fjol. Och när det blåsiga och blöta vädret inte lockar till att vistas utomhus har folk fokuserat på att mysa hemma, vilket också syns i försäljningen.

– Hemelektronik, nöje, matlagning och inredning har gått åt bättre än under motsvarande tid i fjol. Konsumenterna har satsat på mysighet i stället, säger hon.

Utmanande då vinterprodukterna beställs redan på sommaren

Också Joakim Forss, köpman vid K-rauta i Vasa och Karleby, har känt av den tröga vinterhandeln. Hans sortiment består främst av snöredskap som snöslungor och spadar.

– Där hade vi nog ett stort minus i början av året när det helt enkelt inte fanns någon snö. Däremot har produkter för halkbekämpning – sand och sådant – gått åt betydligt bättre än tidigare. Men nu säljs inte det heller för tillfället när det inte finns någon is, säger Forss.

Porträtt på Joakim Forss med armarna i kors.
Bildtext Svårigheten med att förutspå vinterns väder nästan ett halvår i förväg skapar utmaningar bland annat för byggvaruhuset K-rauta, berättar köpmannen Joakim Forss.
Bild: Privat

Köpmannens största utmaning är svårigheten att förutspå hur vintern kommer att bli, då säsongprodukterna måste beställas redan på sommaren.

Efter ett snörikt fjolår kom den varma vintern som en överraskning.

– Föregående år har produkterna tagit slut mitt under säsongen – allting tog slut i Europa då det kom så mycket snö. Nu har vi bunkrat upp ordentligt, så det är klart vi hoppas på snö ännu i vår. Men om det blir fler liknande vintrar får vi ju fundera om lite gällande sortimentet, säger han.

“Att förstöra hela lager är inte hållbart”

Trots att läget är tråkigt ur handelns perspektiv är det ingen katastrof för S-kedjan, som förberett sig för sämre säsonger.

– Vi satsar på att inte behöva sälja ut allt på rea. Förstås blir det sänkta priser för en del produkter, men vi har också avtalat med våra leverantörer att vissa produktmodeller säljs i flera säsonger, säger Päivi Hole.

– Skidorna fungerar ju lika bra nästa år. Att förstöra ett helt lager med produkter tjänar ingen, och är inte heller hållbart.

Porträtt på Päivi Hole vid S-gruppen.
Bildtext Päivi Hole vid S-gruppen säger att vintersportprodukterna inte kommer att försvinna från sortimenten trots att det skulle bli vanligare med milda vintrar.
Bild: privat / S-gruppen

Enligt Hole måste man förstås fundera över hur sortimenten ska se ut i framtiden, men det betyder inte att S-kedjans stora affärer kommer att sluta sälja vintersportutrustning.

– Men vi kommer att fila på de årliga prognoserna för att bättre kunna motsvara efterfrågan, säger hon.

Diskussion om artikeln