Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Trump är en clown" - ingen självrannsakan då ayatolla Khamenei talade vid fredagsbönen i Iran

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 15:29.
Ayatolla Ali Khamenei höll sin fredagspredikan med ett porträtt på med ett porträtt på ayatolla Khomeini - den iranska revolutionens ledare - i bakgrunden.
Bildtext Ayatolla Ali Khamenei höll sin fredagspredikan med ett porträtt på ayatolla Khomeini - den iranska revolutionens ledare - i bakgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, ledde idag fredagsbönen för första gången på åtta år. Det tolkas som ett uttryck för den pressade situation som ledningen hamnat i, men den som väntade sig någon som helst ödmjukhet väntade förgäves.

Ayatolla Ali Khamenei inledde sitt tal med att hylla revolutionsgardets elitstyrka Quds och dess ledare Qassem Soleimani som dödades i en amerikansk attack för två veckor sen.

Enligt Khamenei visade USA sin "terroristiska natur" då USA "fegt" mördade den kommendör som varit mest effektiv i striden mot terrororganisationen IS. Han gick så långt som att beskriva Quds-styrkan som en "humanitär" styrka.

Det att miljoner iranier kom ut på gatorna för att sörja Soleimani visade, enligt Khamenei, hur starkt stödet för den Islamiska republiken är.

Khamenei hyllade också Irans vedergällningsattacker mot amerikanska baser i Irak. De är, enligt honom, ett bevis på att Iran har Gud på sin sida.

Ayatolla Ali Khamenei hade en tacksam publik under fredagsbönen i Teheran. Slagordet "Död åt USA" skallade otaliga gånger.
Bildtext Slagordet "Död åt Amerika" skallade otaliga gånger bland åhörarna på fredagen. De ropade "död åt hycklarna" när Khamenei nämnde de iranier som deltagit i regimkritiska protester under den senaste veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det faktum att Iran har styrkan att ge en världsmakt en sådan örfil visar Guds hand, sa Khamenei.

Den "bittra" flygplanstragedin borde inte överskugga Soleimanis död

Khamenei beskrev den iranska nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet, där 176 människor miste livet, som en "bitter" tragedi. Men enligt honom borde den tragedin inte överskugga mordet på Soleimani.

Ayatollan menar att flygplanstragedin utnyttjas av Irans fiender, det vill säga USA och dess allierade.

- Flygkraschen var en bitter olycka som brände genom våra hjärtan, men en del försökte beskriva olyckan på ett sätt som skulle få Soleimanis uppoffringar och martyrskap att falla i glömska, sa Khamenei.

- Våra fiender var lika glada över flygkraschen som vi var sorgsna över den. Glada över att hitta något i syfte att ifrågasätta revolutionsgardet, de väpnade styrkorna och systemet, tillade Khamenei.

Amnesty fördömer våldet mot demonstranterna

USA:s president Donald Trump tillhör dem som uttryckt sitt stöd för de iranier som under de senaste dagarna har protesterat mot den iranska regimens sätt att hantera flygkraschen.

Khamenei kallade Trump "en clown" och sade att Trump bara låtsas stödja det iranska folket, men att han kommer att "sticka en förgiftad dolk" i ryggen på iranierna.

Enligt Khamenei är de "några hundra" demonstranter som "förolämpat porträtt på general Soleimani" inte representativa för det iranska folket. Han jämförde dem med de människomassor som deltagit i sorgeprocessionerna för Soleimani.

Utanför den moské där Khamenei ledde fredagsbönen hade man hängt upp ett porträtt på general Soleimani och Abu Mahdi al-Muhandis. Muhandis, som ledde en iranstödd milis i Irak, dödades i samma amerikanska flygattack som Soleimani.
Bildtext Utanför den moské där Khamenei ledde fredagsbönen hade man hängt upp ett porträtt på general Soleimani och Abu Mahdi al-Muhandis. Muhandis, som ledde en iranstödd milis i Irak, dödades i samma amerikanska flygattack som Soleimani.
Bild: AFP / Lehtikuva

De som demonstrerar mot den iranska regimen tar stora personliga risker. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International dödades över 300 demonstranter i de regimkritiska protesterna i november i fjol.

Amnesty har också kritiserat de iranska säkerhetsstyrkorna för våldet mot demonstranter under den gångna veckan. Amnesty har talat med skottskadade demonstranter som inte vågat söka sjukhusvård, i rädsla för de iranska myndigheterna.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln