Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Årets bröllopstrender bjuder på blått, grönväxter och en vigselbåge på minst två meter

Från 2020
Ett brudpar poserar utomhus, brudgummen har blå kostym och bruden blå detaljer i sin vita klänning.
Bildtext Blått har varit en populär färg på finländska bröllop redan i några års tid.
Bild: Mostphotos

Bröllopssäsongen må kännas avlägsen, men senast nu gäller det att boka festplats, fotograf och orkester. Vi frågade en bröllopsplanerare vilka trender som syns på de finländska bröllopen i sommar.

Blått har varit en omtyckt färg på finländska bröllop redan i några års tid, men i och med att färgen classic blue valdes till årets färg av färgföretaget Pantone kan vi förvänta oss att se ännu mera av den.

- Classic blue har använts av brudpar som vill ha klassiskt stiliga eller militäriska bröllop, säger bröllopsplaneraren Sonja Wikström från Vanda.

Hon rekommenderar att kombinera classic blue med guldfärg för att ge festen en sofistikerad prägel.

Årets färg år 2020 är classic blue.
Bildtext Årets färg enligt Pantone.
Bild: Mostphotos

Sommarbröllop är fortfarande det vanligaste. Vigseln hålls allt oftare utomhus, under ett träd eller i en trädgård.

- I Finland måste man ändå alltid ha en plan B då man planerar en utomhusvigsel, vädret här är inte alltid på brudparets sida.

För somliga par är det viktigt att ha en stämningsfull vigsel i kyrkan, men allt oftare vill unga par hellre hålla vigseln annanstans. Wikström ser det också som ett praktiskt arrangemang då gästerna inte behöver flytta sig från ett ställe till ett annat.

År 2020 ska man dekorera med massor av blommor eller grönväxter.

En vigselbåge dekorerad av blommor ute på en brygga.
Bildtext Utomhusbröllop har blivit vanligare och där ska det gärna finnas en dekorerad vigselbåge.
Bild: Mostphotos

Sedan några år tillbaka har vigselbågar blivit populära. Det kan endera vara en båge som brudparet står framför under vigseln eller en dekoration på festen som gästerna kan fotografera sig framför.

- I år är det trendigt att vigselbågen är rund och stor, omkring två meter i diameter. Den dekoreras med blommor eller tygband i festens temafärg, säger Wikström.

Hon märker också att återanvändning och gröna värden är viktiga för många brudpar. Många hyr gärna inredningsdetaljer för att det inte ska bli för mycket slit och släng.

- Det är trendigt med närmat, och med tanke på att middagen är en så viktig del av de finländska bröllopen så är det förståeligt att det sätts mycket tanke bakom rätterna.

Hää- ja juhlasuunnittelija (firman nimi Orchidea) Sonja Wikström työhuoneellaan, Vantaa, 30.11.2016.
Bildtext Bröllopsplaneraren Sonja Wikström.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Trender kommer ofta med fördröjning till Finland, och vissa saker slår aldrig igenom då finländska bröllop ofta är väldigt traditionella.

Sonja Wikström tycker också att det är viktigt att brudparet gör precis som de vill, man måste inte ta några som helst trender i beaktande.

- Ett brudpar ville ha lamor på sitt bröllop, som dessutom hölls mitt i skogen. Det var ett mycket fint bröllop.

En kvinna i bröllopsklänning sätter en ring på fingret på en annan kvinna i bröllopsklänning.
Bildtext Det har blivit vanligare att anställa en bröllopsplanerare, men finländarna gör det mera sällan än grannarna i Sverige och Estland.
Bild: Mostphotos / RommelAlomia

Vem är det då som anställer en bröllopsplanerare?

Sonja Wikström har över tio års erfarenhet av branschen och säger att hon haft kunder från hela Nyland och ibland till och med ännu längre bort.

- Ofta är de som tar kontakt med mig runt trettio år och har små barn. Den andra kategorin är människor med mycket jobb.

Wikström säger att det inte bara är rika personer som använder sig av en bröllopsplanerare utan tidsbrist är den vanligaste orsaken att kontakta henne.

Två små flickor leker på gräsmattan under ett bröllop.
Bildtext Det är ofta par med små barn som tar hjälp av en bröllopsplanerare.
Bild: Mostphotos

Det blir allt vanligare att anställa en bröllopsplanerare i Finland, men vi är långt efter både Sverige och Estland där det är mycket vanligare.

Sonja Wikström minns att det i början av hennes karriär fanns bröllopspar som inte vågade berätta åt släkten att de anställt en bröllopsplanerare. Då var det väldigt svårt att förklara för det frågvisa festfolket vem hon riktigt var och vad hon gjorde på bröllopet.

Nuförtiden finns det till och med en förening för bröllopsplanerare i Finland, som har i uppgift att sprida budskapet om att det finns hjälp att få då stressen inför den stora dagen blir för stor.

Diskussion om artikeln