Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Så här har världen blivit varmare på 150 år - den finländska forskarens animation visar den tydliga förändringen

Från 2020
Animationen visar hur dramatiskt temperaturen har stigit i världen - Spela upp på Arenan

Meteorologiska institutets forskare Antti Lipponens animationer om klimatförändringen har fått stor spridning på Twitter. Hans video om jordens uppvärmning från år 2018 har fått över en miljon visningar och väckte intresse världen över.

I veckan publicerade Lipponen en ny, uppdaterad video som illustrerar hur jordklotets temperatur växlat fram till år 2019.

Den baserar sig på temperaturuppgifter från GISS-institutet, ett laboratorium inom amerikanska rymdstyrelsen NASA.

Helhetsbilden överraskade inte Lipponen.

- Riktningen är den samma som tidigare, vi går mot varmare tider. År 2019 var det näst varmaste året någonsin, konstaterar Lipponen.

- För att stoppa utvecklingen krävs betydligt mer åtgärder, så som utsläppsnedskärningar.

I fjol var jordens medeltemperatur cirka en grad högre än innan år 1980. I Finland var skillnaden två grader, eftersom klimatet i de arktiska områdena värms upp snabbare än på annat håll.

Denna vinter har gått i enlighet med utvecklingen: januari är exceptionellt varm och temperaturerna har nästan slagit rekord.

“Klimatskepticism ska besvaras med forskning”

Lipponen jobbar vid Meteorologiska institutets enhet i Kuopio och forskar i atmosfärens mikropartiklar med hjälp av satellitkartläggning. Att göra klimatvideor är en hobby för honom.

Videorna har väckt intresse hos journalister, forskare och medborgare. Nästan varje vecka får han förfrågningar om de får användas exempelvis i undervisningen i skolor och museum på olika håll i världen. Förra veckan intervjuades han om markbränderna i Australien mitt i natten.

Lipponen stöter regelbundet på kommentarer där statistiken bakom hans animationer ifrågasätts. På Twitter försöker han svara på frågor enligt bästa förmåga.

Han tror att klimatskepticism bäst besvaras med tydlig information och forskning.

- På sätt och vis är det tanken bakom mina animationer, säger han.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel “Tämä animaatio näyttää, kuinka ilmasto lämpenee edelleen – Suomalaistutkija teki päivitetyn version huomiota herättäneestä videostaan” av Laura Kangas.

Diskussion om artikeln