Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas premiärminister lämnade in sin avskedsansökan - efter att ha ifrågasatt presidentens kunskaper i ekonomi - men presidenten godkänner inte hans avskedsansökan

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 20:06.
Hontjaruk talade i parlamentet efter att han lämnat in sin avskedsansökan. Han intygade sin respekt för presidenten och fick ett blandat mottagande av parlamentarikerna.
Bildtext Hontjaruk talade i parlamentet efter att han lämnat in sin avskedsansökan. Han intygade sin respekt för presidenten.
Bild: /All Over Press

"Zelenskyj har en mycket primitiv förståelse av ekonomiska processer" säger Ukrainas premiärminister Oleksij Hontjaruk om sin president på en inspelning som läckt ut i offentligheten. På fredagen lämnade Hontjaruk in sin avskedsansökan - men presidenten har avvisat hans avskedsansökan.

Den inspelning som började cirkulera i sociala medier tidigare i veckan påstås komma från ett informellt möte mellan premiärminister Hontjaruk, finansminister Oksana Markarova och företrädare för den ukrainska centralbanken.

I inspelningen diskuteras hur den senaste ekonomiska utvecklingen ska förklaras för president Volodymyr Zelenskyj.

En av deltagarna, som sägs vara Hontjaruk, säger att det måste förklaras i väldigt enkla ordalag, eftersom "Zelenskyj har en mycket primitiv förståelse av ekonomiska processer". Den som talar medger att han inte heller själv vet något om ekonomi, enligt nyhetsbyrån AFP.

Presidenten har en bakgrund som skådespelare och komiker

Zelenskyjs kompetens är en känslig fråga, eftersom han hade en bakgrund främst som komiker och skådespelare, innan han vann presidentvalet i Ukraina våren 2019.

Zelenskyj mötte USA:s president Donald Trump i samband med FN:s generalförsamling i september 2019, då Ukraina nyss blivit indraget i de anklagelser som ledde till riksrättsprocessen mot Trump.
Bildtext Zelenskyj mötte USA:s president Donald Trump i samband med FN:s generalförsamling i september 2019, då Ukraina nyss blivit indraget i de anklagelser som ledde till riksrättsprocessen mot Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Zelenskyj har anklagats för att inte ha uppfyllt sina vallöften om att bekämpa korruptionen, men han har lyckats undvika stora misstag trots att han varit rätt hårt pressad av problemen med östra Ukraina och Ryssland och dessutom av riksrättsprocessen i USA som Ukraina blev indraget i.

Hontjaruk intygar sin respekt för presidenten

På fredag morgon meddelade Hontjaruk via Facebook att han har lämnat in sin avskedsansökan till president Zelenskyj.

Hontjaruk förnekade inte direkt att det skulle ha varit han som uttalade sig om Zelenskyj, men enligt honom gav inspelningen ett "konstgjort intryck" av att Hontjaruk och hans stab inte respekterar presidenten.

"För att undanröja alla tvivel om vår respekt för och tillit till presidenten har jag skrivit ett avgångsbrev och överlämnat det till presidenten", skrev Hontjaruk.

Senare förklarade Hontjaruk att inspelningen är klippt och bearbetad så att den ska ge ett visst intryck.

Hontjaruk fick ett blandat mottagande i parlamentet i Kiev på fredagen.
Bildtext Hontjaruk fick ett blandat mottagande i parlamentet i Kiev på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hontjaruk talade också i parlamentet på fredagen och intygade åter igen sin respekt för Zelenskyj och sade att Ukraina måste stå enat mot vilseledande information. Mottagandet bland parlamentarikerna var blandat. Av en del hyllades han, andra ropade "Skäms".

"Dra inte förhastade slutsatser"

Nyhetsbyrån Reuters kontaktade Hontjaruk och frågade honom om han verkligen har för avsikt att avgå.

- Dra inte förhastade slutsatser, svarade Hontjaruk.

En del ukrainska bedömare menar att Hontjaruk bara ville testa presidentens tillit till sin premiärminister.

President Zelenskyj: Inte lämplig tidpunkt att skaka om landet politiskt

Zelenskyj lät på fredag kväll förstå att han inte kan godkänna premiärministerns avskedsansökan.

Han sade att han vill ge Hontjaruk en ny chans och att det nu inte är ett lämpligt tillfälle att skaka om landet politiskt.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det egentligen parlamentet som ska ta slutlig ställning till Hontjaruks avsked.

Inte särskilt oväntat att presidenten avvisade premiärministerns avskedsansökan

Både Reuters och AFP citerade tidigare den brittiska ekonomen och Ukrainaexperten Timothy Ash som bedömde att Zelenskyj kanske skulle avvisa Hontjaruks avskedsansökan.

- Att göra sig av med Hontjaruk för att han säger vad han tänker i ett slutet möte som sedan läcktes, jag skulle tro att det sänder väldigt negativa signaler till dem som önskar reformer, säger Ash.

President Zelenskyj och premiärminister Hontjaruk under ett möte i presidentkansliet i Kiev den 22 september 2019.
Bildtext President Zelenskyj och premiärminister Hontjaruk under ett möte i presidentkansliet i Kiev den 22 september 2019.

Enligt Ash prövas nu Zelenskyjs reformvilja.

Hontjaruks reformprogram beskrivs som ambitiöst. Vad gäller ekonomin så har Hontjaruk lyckats få till stånd en preliminär överenskommelse med Internationella valutafonden om ett treårigt låneprogram.

Hontjaruk tillträdde som premiärminister i augusti 2019 och är bara 35 år gammal.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln