Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Risken för att asiatiskt lungvirus ska sprida sig till Finland är mycket liten - THL: "Man behöver inte vara orolig"

Från 2020
Passagerare går förbi en skylt på Narita internationella flygplats i Japan.
Bildtext Passagerare på Naritas internationella flygplats nära Tokyo varnas för lungviruset som påträffats i Kina. Det har också rapporterats om ett fall i Japan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det nya coronaviruset som påträffats i Kina, Japan och Thailand väcker oro eftersom viruset har likheter med sars. Men på THL säger man att sannolikheten för att viruset ska orsaka en stor epidemi är liten.

– Utifrån den information vi har fått via WHO är risken liten eftersom smittovägen mellan människor verkar vara ineffektiv. Förmodligen kommer det här viruset från djur, men vilket djur vet vi inte än, säger Jussi Sane, ledande expert inom infektionsepidemiologi på Institutet för hälsa THL.

Hittills är det över 40 personer som smittats av viruset i Kina och fall har även påträffats i Japan och Thailand. Två personer har avlidit.

Inte bekräftat om det sprider mellan människor

Enligt Sane är det troligt att viruset kan spridas mellan människor som har nära kontakt, till exempel inom en familj.

– Det som är viktigt för vår riskbedömning är om viruset kan spridas mellan människor på samma sätt som sars gjorde, där det spred sig snabbt på sjukhus mellan patienter och vårdpersonalen som behandlade dem. Men enligt den nuvarande informationen finns det ingenting som tyder på att det skulle vara fallet här.

– Det har inte bekräftats någon större spridning mellan människor. Man har fångat upp de människor som varit i kontakt med de fall som upptäckts i Kina, Japan och Thailand.

Säkerhetsvakter står utanför den stängda fisk- och skaldjursmarknaden i den kinesiska staden Wuhan.
Bildtext Människor ska ha smittats efter att de besökt en fisk- och skaldjursmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Här står en grupp säkerhetsvakter utanför marknaden som haft stängt sedan första januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ska man undvika att resa till Kina?

– Risken för en resenär att få det här viruset är låg. WHO har sagt att det inte finns någon anledning att begränsa resandet till Kina och andra länder. Det finns inte heller några specifika åtgärder som resenärer måste vidta. Det finns många olika virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner och det är generellt viktigt att skydda sig mot dem till exempel genom att tvätta händerna med tvål.

Jussi Sane på THL konstaterar att det finns många olika sjukdomar i Kina som det är större sannolikhet att smittas av än det nya coronaviruset.

– Men det är klart att vi, WHO och alla andra följer det här hela tiden och om det kommer ny information så uppdaterar vi vår riskbedömning. Just nu är risken för importfall till Finland mycket låg och det finns inga begränsningar när det gäller resor.

Finns det skäl att vara orolig för att viruset ska sprida sig till Finland?

– Man ska inte vara orolig. Situationen kan förändras men just nu finns det inget som tyder på att vi borde vara oroliga. Vi har såklart gjort vissa förberedelser, till exempel har vi labbtester som kan användas för att diagnosticera det här viruset om det kommer hit. Det finns planer ifall eventuella situationer skulle uppstå men som sagt är risken mycket låg.

Diskussion om artikeln