Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Det kanske skulle vara bättre om du tog livet av dig” – framgångsrik konståkningstränare stängs av från tävlingar i ett år för grova övertramp

Från 2020
Uppdaterad 20.01.2020 12:54.
Skugga av konståkare på is.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Konståkaren på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Tomi Hänninen

Finlands konståkningsförbund har stängt av en tränare i ett år på grund av osakligt och förnedrande beteende. Flera av tränarens adepter som Yle Urheilu talat med vittnar om grova övertramp som till och med lett till psykiska problem och ätstörningar.

Finlands konståkningsförbunds disciplinära utskott har konstaterat att två tränare från en konståkningsklubb i huvudstadsregionen ska bestraffas för osakligt beteende.

Den ena tränaren, klubbens ansvariga tränare, stängs av i tolv månader från all tävlingsverksamhet, medan den andra tilldelas en skriftlig varning.

Enligt konståkningsförbundet har tränaren som stängs av använt sig av osakligt språk, skrikit åt sina adepter och förnedrat dem. Således har tränaren brutit mot förbundets etiska regler.

Tränaren som varnas straffas för att inte ha ingripit.

Båda tränarna ansvarar för både senior- och juniorkonståkare.

Utredningen av härvan inleddes i fjol. Finlands center för etik inom idrott FCEI genomförde undersökningen och rapporterade för förbundet i oktober.

Men vad var det egentligen som hände?

Tvingade lagkamraterna att förnedra en av de egna

Enligt adepter som Yle Urheilu talat med började allt i mars 2019 i Åbo, i samband med FM i synkroniserad konståkning. På spel stod bland annat representationsplatser till hemma-VM.

En av adepterna som Yle talat med berättar att hon hade problem med sina prestationer. Hon gjorde misstag i både det korta programmet och i det förberedande träningspasset inför det avgörande fria programmet.

Inför det avgörande momentet bestämde sig tränaren för att försöka få en reaktion ur Leena, som Yle Urheilu kallar henne, men som egentligen heter något annat. För att göra det här beordrade tränaren laget ut på parkeringsplatsen. Där tvingade tränaren Leenas lagkamrater att bilda en cirkel runt henne.

– Efter det sade tränaren åt oss att vi skulle skrika åt henne tills hon bröt ihop, berättar lagkamraten ”Maarit”.

– Det handlade inte alls om hennes idrottsliga prestationer, utan man gick in på personliga påhopp. Tränaren intalade oss om att det är FM-guldet som står på spel. Sedan började vi skrika. Vad vi gjorde är så fel, fortsätter hon.

Efter incidenten var flera av tränarens tidigare adepter i kontakt med FCEI. Då inleddes också undersökningen.

– Jag är chockad över hur galen verksamheten har blivit. Jag kan inte leva med tanken om att vara medveten om vad som hänt och inte ha gjort något åt det, säger ”Tuula”, som tävlade under den nu avstängda tränaren i tio år.

Skämt om självmord, ätstörningar ...

Flera konståkare som Yle talat med vittnar om många olika fall där tränaren i fråga förnedrat enskilda åkare inför hela laget. Tränaren ska ha kallat det för ”psykträningar”.

– Tränaren beskyllde oss också för att avsiktligt falla under programmen för att förstöra det för alla, säger en tidigare adept.

Men tränaren har också gått längre än så. Flera adepter vittnar om att tränaren till och med ska ha uppmanat åkarna att begå självmord.

– Tränaren skrek åt mig, inför alla lagkamrater, att ”ta livet av dig”. Jag vet också att det varken är första eller sista gången som tränaren sagt så här, berättar ”Liisa”.

– Ifall någon hade problem med något visst moment så kunde tränaren konstatera att ”det kanske skulle vara bättre om du tog livet av dig”. Efter det har hen skrattat, kompar ”Oona”.

Synkroåkare i farten.
Bild: Justin Lane / EPA / All Over Press

Flera åkare har också fått problem med ätstörningar, efter att tränaren lyft fram deras vikt.

– Då säsongen körde igång igen efter en ledig sommar hade jag gått upp lite och tränaren berättade då för alla att jag skulle ha gått upp 10 kg i vikt, vilket inte stämde. Det var en väldigt personlig sak för mig, säger ”Laura”.

Enligt Laura ska tränaren ha delat in laget i tre grupper baserat på deras vikt: gröna, gula och röda. De röda var en så kallad ”problemgrupp”, som var tvungna att gå ner i vikt. Tränaren ska också ha kallat flera konståkare för ”feta”.

– Jag kände mig som världens sämsta konståkare då jag inte kunde gå ner i vikt. Sedan bestämde jag mig för att göra något åt saken. Så jag började spy upp det som jag tyckte att varit för mycket, berättar ”Milla”, en av dem som fick ätstörningar i klubben.

Enligt Milla är det helt klart träningskulturen som tvingade fram sjukdomen hos henne.

– Det är tragikomiskt att tränaren hävdar att det endast funnits ett fall av just ätstörningar inom klubben, och att hon också repade sig tack vare konståkningen. Jag kunde nämna tio personer som fortfarande lider av det här, säger hon.

Tränaren som nu varnades av konståkningsförbundet var ansvarig för invägningen av bland andra Milla.

"Allvarligt felaktigt beslut", säger tränarens advokat – Kiira Korpi ville se hårdare straff

Enligt Yle Urheilus uppgifter ska tränarens metoder ha diskuterats inom konståkningsförbundet redan 2017. Men förbundet tog inga åtgärder då.

En tidigare adept som Yle talat med berättar att tränaren har betett sig likadant också i början av 2000-talet.

Den avstängda tränarens advokat säger ändå för Yle att uppgifterna är missvisande. Tränaren kommer också att överklaga beslutet.

– Det här beslutet är både med tanke på det juridiska och det som verkligen skett allvarligt felaktig, och vi kan inte lämna ärendet här, säger advokaten för Yle.

Avstängningen kan överklagas till idrottens rättsskyddsnämnd.

Den tidigare toppkonståkaren Kiira Korpi har redan tidigare talat ut om kulturen som råder inom grenen. På Twitter skriver hon att det nu utdelade straffet inte är tillräckligt hårt.

– Ett år tävlingsförbud känns nog för snällt. Tränaren får ju ändå fortsätta träna som normalt? Men det finns många liknande fall i många grenar, mycket jobb återstår ännu, skriver hon.

Artikeln uppdaterades 19.1.2020 klockan 17.19. "Göra självmord" ändrades till det korrekta, "begå självmord".

Artikeln baserar sig på "Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta skriven av Joska Saarinen.

Diskussion om artikeln