Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sport satte stopp för förlustsviten – Chris Desousa visade vägen mot KalPa med ett hattrick: ”Men spelet såg inte ut som det borde”

Från 2020
Uppdaterad 17.01.2020 22:12.
Chris Desousa firar mål.
Bildtext Chris Desousa var glödhet på fredagskvällen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Risto Dufva vågar medge att Sport behövde en seger. Men sättet den kom på glädjer honom inte. Vi hade bara en kedja som steg fram i dag, säger han efter ett hattrick av Chris Desousa – samtidigt som TPS tog sin fjärde seger på raken.

Efter fyra raka förluster kom äntligen segern för Vasa Sport.

”Örnarna” gästade KalPa på fredagskvällen – och matchen blev fartfylld från start. Båda lagen utböt fullträffar och det stod 2–2 på tavlan efter den första perioden.

I den andra satte först Chris Desousa sin andra puck för kvällen då han förde Sport upp i 3–2-ledning och i periodens sista minut pangade Jesse Paukku in 4–2.

KalPa klarade av att reducera sex minuter in i den tredje perioden – men närmare än så kom inte värdarna. Paul Geiger satte 5–3 i tomt mål med drygt 90 sekunder på klockan och en halv minut senare fullbordade Desousa sitt hattrick likaså i tom kasse.

Slutresultatet: 6–3.

– Det smakar nog riktigt bra med en seger just nu, men samtidigt så såg det inte ut som det borde. Vi kämpade väl, men tar samtidigt idiotiska utvisningar. Sedan är det bara Roope Talajas kedja som stiger fram och agerar ledstjärna för oss, säger Sportlotsen Risto Dufva och tillägger:

– Men segern måste man ändå vara nöjd med.

Matchen bjöd också på dubbla huvudtacklingar då både Ryan Wilson och Miikka Pitkänen tvingades utgå med skador. Sports Turo Asplund åkte på ett matchstraff för tacklingen på Pitkänen.

I och med trepoängaren steg Sport upp förbi Jukurit i tabellen.

TPS nu endast fyra poäng från slutspel

TPS hade däremot vunnit två matcher på raken inför kvällens omgång. Men motståndet på fredagen gick verkligen inte av för hackor då Åbolaget gästade de regerande mästarna HPK.

Det var också värdarna som inledde starkare. Åbobekantingen Niklas Friman satte 1–0 sju minuter in i första och HPK ledde med samma siffror i den första pausen.

I den andra perioden kom TPS igen. Ilari Filppula kvitterade till 1–1 redan i periodens sjunde sekund. HPK lyckades ändå riva upp en tvåmålsledning kort efter det – men Lauri Korpikoski satte ett viktigt reduceringsmål i power play ännu före den andra pausen.

Jakten på kvitteringen blev lång. Det var först i matchens näst sista minut som Zach Budish kunde sätta 3–3-målet i numerärt överläge (och utan målvakt) och matchen gick till förlängning. Där behövde Markus Nurmi bara 52 sekunder för att avgöra i TPS favör.

– Jag kan bara tacka laget för hur de kämpade i dag. Vi var illa ute i framför allt den första perioden, men vi höll ut och tog vara på våra chanser. Vi visste att HPK är ett tufft lag och att vi skulle vara tvungna att fajtas för att ta poäng, säger TPS-tränaren Marko Virtanen.

TPS har nu vunnit fyra matcher på raken och ligger bara fyra poäng efter tabelltian SaiPa.

Resultat:

HPK – TPS e.fl. 3–4 (1–0, 2–2, 0–1, 0–1)
KalPa – Sport 3–6 (2–2, 0–2, 1–2)
Lukko – Kärpät 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)
Pelicans – SaiPa e.fl. 1–2 (0–0, 1–0, 0–1, 0–1)
Tappara – Ässät 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)