Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”En av de sista chanserna för mig att gå hela vägen” – stormatch väntar för Robert Helenius i New York

Från 2020
Robert Helenius tittar in i kameran
Bildtext Robert Helenius går upp i ringen igen i mars.
Bild: Lehtikuva

Adam ”Babyface” Kownacki står mellan Robert Helenius och en titelmatch. Helenius kommer att möta Kownacki i mars och vinnaren får utmana om VM-titeln. ”Jag har boxats i 22 år för det här”, säger Helenius.

Den 7 mars ska Robert Helenius upp i ringen igen. Matchen mot Adam ”Babyface” Kownacki går av stapeln i New York och kommer att bli en vattendelare för Helenius fortsatta karriär.

Vinnaren kommer att få eliminator-status inom WBA-förbundet och det berättigar till en match om VM-titeln.

– Det här är en av de sista chanserna för mig att gå hela vägen. Jag har boxats i 22 år för det här, det är en låg tid att ta stryk. Man kan säga att det här är som en semifinal.

– Jag har inte varit lika taggad inför en match sedan jag mötte Erkan Teper i Tyskland. Skulle jag ha förlorat mot Teper så vet jag inte om jag hade haft motivation att fortsätta, säger Helenius i ett pressmeddelande.

Robert Helenius spänner musklerna.
Bildtext Robert Helenius.
Bild: Rex Features/All Over Press

I fjol fanns det planer på en match mellan Kownacki och Helenius men den gick i stöpet. I stället blev det match mot Gerald Washington – en match som Helenius förlorade.

Nu blir fajten av och den kommer att gå på Kownackis hemmaplan. Han flyttade nämligen till Brooklyn som sjuåring.

Adam Kownacki har ett prickfritt saldo som proffs. Han har vunnit samtliga 20 matcher, bland annat mot Gerald Washington.

– Kownacki är en boxare som kommer på, han ger inte upp och kommer inte att sluta slå. Mot honom vinner man med kondition, säger Helenius tränare Johan Lindström.

– Jag har mött liknande boxare många gånger och är van med den typen av boxning. Jag vet att jag har styrkan i slagen, jag är i bra form och kan ta honom när det gäller, kompar Helenius.

Domaren håller upp Adam Kownackis vänstra arm för att signalera att han vunnit en match
Bildtext Kownacki är obesegrad som proffs.
Bild: /All Over Press

Kondition, kost och mental träning

Inför matchen har Helenius valt ett nytt upplägg. Förutom att han tränat mycket kondition har han också lagt om kosten och fokuserat på det mentala biten.

– Jag har tränat mer mental träning vilket jag inte gjort på många år, säger Helenius.

Kownacki är rankad elva i världen enligt Boxrec och trea inom IBF-, WBO- och WBA-förbunden.

– Jag vet att Helenius försöker få till en besvikelse för mig och ta min plats men det kommer jag inte att tillåta. Efter den här fajten vill jag möta vinnaren i matchen mellan Deontay Wilder och Tyson Fury, säger Kownacki.

Robert Helenius reser till USA några veckor innan matchen och gör de sista förberedelserna på plats i Brooklyn.

Helenius har vunnit 29 av sina 32 matcher som proffs. Den senaste segern kom i december då han knockade Mateus Roberto Isorio.