Gros bokhandel satsar i Vasa centrum: "Det är klart att vi tror på det här"
Flera affärslokaler gapar tomma i centrum av Vasa. Men Gros bokhandel satsar och flyttar in på ett av stans synligaste ställen. Tack vare samarbetet med Akademiska Bokhandeln räcker musklerna till.
Att satsa på en fysisk bokhandel i dag kan verka våghalsigt. Orsaken till att Gros kan och vågar satsa är att man ingått ett samarbete med Akademiska Bokhandeln.
- Vi har ju försökt hitta vår nisch, vilket har varit svenskspråkigt, och det har vi klarat oss på. Men nu när vi får ett bredare utbud vågar vi satsa, säger Gros vd och ägare Anna-Lena Palomäki.
Ryms två stora i Vasa?
Kundkretsen växer, helt enkelt. Man kommer att satsa 50-50 på svenskspråkiga och finskspråkiga böcker, plus en del på engelska.
I Rewell Center finns sedan länge Suomalainen Kirjakauppa.
Då uppstår frågan: två stora bokaffärer i en relativt liten stad som Vasa, kommer det att fungera?
- Nå hittills har det ju funnits utrymme för två bokaffärer här. Gros och Suomalainen är ganska olika och Akademiska och Suomalainen är ganska olika, det kommer inte att bli en likriktning. Vi kommer att satsa mycket på olika typer av evenemang, säger Palomäki.
Det kan kanske tyckas lite konstigt att man i dag vågar satsa på en bokaffär, eller?
- Inte alls. Det här är inte bara en satsning på en produkt. Det är att satsa på kultur och litteratur. Det är inte alltid den ekonomiskt lättaste branschen, men vad vore livet utan böcker?
Hur länge tror då Palomäki att Gros skulle ha överlevt utan ett samarbete med Akademiska?
- Vi har försökt acceptera förändringarna inom branschen, i stället för att motarbeta dem. Det har vi gjort genom att bygga upp flera företag till stöd för att kunna upprätthålla en fysisk bokhandel. Idag gör vi nästan allt inom böcker, förutom att skriva dem själva.
- Jag tror att vi skulle ha kämpat på ett tag till men nu får vi ju helt andra förutsättningar, säger Palomäki.
Ett alternativ till näthandeln
Näthandeln har givetvis gjort sitt, även inom bokbranschen.
- Den växer hela tiden. Men vi satsar mycket på det lokala och mindre förlags böcker. Produkter som man inte hittar så lätt i näthandeln.
Palomäki tror att svaret för bokaffären kan vara att bli mer traditionell.
- Kanske lite gammaldags. Vi ska bygga ett alternativ till näthandeln. Vi har börjat få tillbaks vissa kunder och även nya kundgrupper. Så jag tror på en ganska positiv utveckling, när man tröttnar på att sitta hemma i soffan och beställa böcker.
Svänger pendeln?
- Butiker som erbjuder något mer än bara produkten, den typen av butiker kommer att överleva. Ingen guldålder men ändå så pass att man kan upprätthålla verksamheten, funderar Palomäki.
Vem är era kunder?
- Allt från småbarnsmammor till mor- och farföräldrar. De senaste åren har unga vuxna ökat ordentligt och numera dyker allt fler män upp här.
Synligt och dyrare
Den 6 mars öppnar Akademiska Bokhandeln Gros i hörnet av Vasaesplanaden och Handelsesplanaden, ett av Vasas mest synliga ställen.
För en sådan satsning krävs en stark tro på att det hela ska lyckas.
- Det är klart att vi tror på det här. Vår samarbetsplan sträcker sig till en början ett par år framåt. På de här två åren bygger vi framtidens fysiska bokhandel.
Hyran stiger säkert?
- Fler kvadratmetrar kostar mer. Men utbudet breddas enormt och därmed växer målgruppen, säger Palomäki.
Vi ställde några frågor per mejl till Suomalainen Kirjakauppas vd Minna Kokka om hur Gros och Akademiskas satsning inverkar på verksamheten i Vasa.
Hennes svar är kortfattat:
- För böckers synlighet och för läsningen är det enbart positivt att antalet försäljningsställen med expertis ökar.